Od Stmívání po Rozbřesk aneb Twilight v knihách

Eva-Slesingerova

Redaktorka Koule.cz Eva je fanynkou tetralogie Stmívání. Přečetla všechny čtyři knihy, viděla první díl v kině. Přečtěte si, o čem knižní předlohy pojednávají a jak je Eva hodnotí.

UPOZORNĚNÍ!
TENTO ČLÁNEK OBSAHUJE SHRNUTÍ DĚJE VŠECH ČTYŘ KNIŽNÍCH DÍLŮ "TWILIGHT". NEČTĚTE DÁL, POKUD SI JE PLÁNUJETE PŘEČÍST!

Stmívání (Twilight)

Rok vydání: 2005
Počet stran: 544

TwilightHlavní postavou knihy je teenagerka Bella Swan, jež se přistěhuje do amerického zapadákova jménem Forks ke svému otci. Chce totiž matce umožnit, aby mohla cestovat s novým manželem. Všechno včetně nové školy ji ale v městečku otravuje – tedy až do chvíle, než v jídelně potká okouzlujícího hocha Edwarda Cullena. Ten ji po krátké známosti zachrání život a přátelství mezi nimi se rychle rozvine v milostný vztah.

Bella ale zjistí, že s Edwardem není něco v pořádku, a dostane se až k jeho upírské minulosti a součastnosti. Na povrch vyplyne, že celá Edwardova rodina jsou upíři, kteří se živí krví pouze zvířat. Člověku sice neškodí, nicméně samozřejmě si přejí zůstat v utajení. Když už Bellu přijmou mezi sebe, rozvíří se v městečku kauza podivných vražd v okolí. Je nad slunce jasné, že za nimi stojí jiná skupina upírů, která nepohrdne lidskou krví.

Bella se tak dostává do nebezpečí, dokonce ji jeden „člověčí“ upír pokouše a ona má na kahánku. Naštěstí ji Cullenova rodina zachrání a všechno dobře dopadne. Příběh završí romantický polibek na školním večírku.

Hodnocení: 100%
Filmové zpracování je velmi povedené. Jako je tomu u většiny knih, i tady byli scénáristé nuceni vynechat několik méně důležitých pasáží, které ale na celkovém dojmu neubírají. Příběh je ucelený, dobře srozumitelný a ten, kdo knihu nečetl, rozhodně o nic zvláštního nepřišel. Naopak, může se pokochat skvělými hereckými výkony, trochu svéráznou kamerou a oslňujícím upírem Edwardem. Film většinu z nás natolik nadchl, že jsme si museli ihned sehnat ostatní díly v knižní podobě a zhltnout je na posezení.

Nový měsíc (New Moon)

Rok vydání: 2006
Počet stran: 576

New MoonBella už je skoro jednou z Cullenovy rodiny, tráví s ní volný čas a postupně zjišťuje, co jsou upíři zač. Bohužel několik nešťastných náhod zapříčiní, že si Edward myslí, že Bellu vystavuje nebezpečí a že by se už nikdy neměli vidět. Celá rodina se stěhuje pryč. Po dramatickém rozchodu se Bella stáhla sama do sebe a z melancholie ji dokáže dostat pouze indiánský přítel Jacob. Tráví s ním většinu svého času v rezervaci a Jacob postupně zjišťuje, že je do Belly bezhlavě zamilován. Bella ovšem Jacobovi city neopětuje, bere ho pouze jako velmi dobrého přítele.

Jacob a jeho kamarádi z rezervace se ale podle prastaré indiánské legendy stávají vlkodlaky, aby lidi ochránili od upírských útoků. Týká se to i Belly, která čelí nástrahám upíra Laurenta z prvního dílu. Dívka má ale v hlavě jen Edwarda a jeho hlas a podobu dokáže vyvolat adrenalinovými kousky typu jízda na motorce nebo skok ze skály do rozbouřeného moře.

Edwardova sestra Alice má ale tušení, že Bella skok ze skály nepřežila, a se svou vizí se svěřuje Edwardovi. Ten ze žalu odjíždí do Itálie k nejmocnějšímu upírskému rodu současnosti – Volturiům – a žádá je o usmrcení. Alice však duchapřítomně navštívila Bellu, zjistila, že je v pořádku, a odváží ji s sebou zachránit Edwarda. Záchranná mise se podařila a všichni se společně vrací do Spojených států.

Hodnocení: 90%
Druhý díl je o trochu nudnější než první, jež byl plný záhad, romantiky a odhalování. V Novém měsíci je stresující pouze dramatický rozchod hlavních postav a konec, kdy Bella zachraňuje Edwarda ze spárů Volturiových. Většina knihy se odehrává v indiánské rezervaci, dialogy jsou občas o ničem, přeměna ve vlkodlaky není nijak dramatická a zdlouhavé blouznění a empatie Belly pomalu začíná lézt na nervy.

Zatmění (Eclipse)

Rok vydání: 2007
Počet stran: 640

ZatměníPoklidný život ve Forks narušují zprávy ze Seattlu o sériích nevyjasněných vražd. Rodina Cullenova zjišťuje, že se jedná o Victorii, upírku z prvního dílu, jež přišla jejich vinou o svého přítele – o upíra, který kousl Bellu. Victoria totiž tvoří nové upíry a učí je zběsilému zabíjení, aby se mohla později pomstít Cullenům a hlavně Belle. Cullenovi se raději spojují s vlkodlaky z rezervace v čele s Jacobem a připravují se na boj. Bella připomíná Edwardovi, že by se chtěla stát upírem, aby s ním mohla strávit věčnost. Edward se sice nejdříve brání, ale pak na to – pod podmínkou sňatku –  přistupuje.

Dojde k velkému boji, který vyhrají Cullenovci a vlkodlaci. Přijíždí i mocná rodina Volturiových, aby se ujistila, že všichni novorození upíři byli zničeni a že Edward splnil slib a Bellu proměnil v upíra, což se doposud nestalo. Byla to ale podmínka Volturiovy rodiny, jinak by Bella musela zemřít. Ví totiž o existenci upírů.

Hodnocení: 90%
Třetí díl kvality a úspěchů prvního dílu nedosáhl. Nekonečně dlouhé přípravy na boj s novorozenými upíry občas trochu nudí, chybí akce a na škodu by nebylo i pár krvavějších scén. Bella neustále otravuje s přeměnou na upíra a Edward se souhlasu zase neskutečně dlouho brání. I když nakonec přikývne, přeměny se nedočkáme. Závěrečný boj je ale perfektně popsán a člověk má chvílemi pocit, jako by skutečně stál uprostřed studeného vlhkého lesa a poslouchal výkřiky umírajících.

Rozbřesk (Breaking Dawn)

Rok vydání: 2008
Počet stran: 756

RozbřeskJak celá tetralogie dopadne? Čtvrtý díl začíná velkolepou svatbou Belly a Edwarda. Ti záhy odjíždí na líbánky na malý ostrov, kde prožijí trochu nebezpečný první sex. Bella  po pár dnech  radovánek zjistí, že je těhotná, a okamžitě se vrací do Forks.

Malý poloupír se v Bellině těle nezvykle rychle vyvíjí a postupně ji láme svou velikostí žebra a způsobuje další zranění. Aby Bella dodávala dítěti to, po čem touží, musí začít pít krev. Vlkodlaci jsou ale přesvědčeni,  že malého tvora je ihned po narození třeba zabít, protože bude krajně nebezpečný. Jediný Jacob, který je do Belly stále zamilovaný, se od nich oddělí a chce Bellu chránit. Krátce před porodem již vysílené Belle dítě nalomí páteř a musí proto ihned ven. Edward je nucen proměnit Bellu v upíra, aby jí zachránil život. Bella se po proměně rychle zotaví a dítě – malá Renesmé – všechny překvapuje svou inteligencí a láskou k rodičům.

Rodinná pohoda ale netrvá dlouho, do lesů v okolí Forks přichází  královský rod Volturiů, který chce Renesmé zabít, protože se domnívá, že byla v upíra přeměněna až jako dítě. Mezi upíry se tak rozhoří boj, ale Belle a Renesmé se podaří  Volturiovy přesvědčit, že malá dívka se jako upírka už narodila.
A jak to tak bývá, všichni žijí šťastně až na věky.

Hodnocení: 100%
Poslední díl dohání to, co ostatní dva díly ztratily. Dynamiku, napětí, chvílemi i strach a hlavně rovnováhu sil mezi královským rodem a Cullenovými (Bella totiž po přeměně v upíra získala nové schopnosti). I když od střetnutí čekáme krvelačný boj, vše se diplomaticky ústně vyřeší a po překvapivém konci si nikdo nemyslí, že jsme o něco přišli nebo naopak že musíme čekat na další pokračování.

Témata: