Ohrožený druh – originální, ale místy nudný


Textař Michal Horáček je podepsaný pod originálním hudebním počinem. Pod jeho taktovkou vzniklo album Ohrožený druh s desítkou rozličných písní, které spojuje především ženský hlas, jedinečnost a atmosféra šansonu.

Dalo by se hodiny spekulovat, co znamená onen ohrožený druh v názvu alba. Po vyslechnutí první skladby alba Tramtárie, zpívané naléhavým tónem uhrančivé Natálie Kocábové, můžete mít pocit, že přesně tohle je ohrožený druh. Hudba nepoháněná kolosem komerce. Promyšlená, koncepční deska, na níž spolupracuje obrovské množství lidí, kteří chtějí zachránit hudební skvosty. Tóny, při kterých si řeknete, že přece nemusíte poslouchat něco, co připomíná bezmyšlenkovité kopání do vrat. Melodie linoucí se časoprostorem jako vakuová bublina, kterou není možno ohrozit. A přece jen je ohrožená propadlištěm zapomnění.

Horáček se již před lety společně s rozličnými osobnostmi hudebního světa (Ivan Hlas, Tanita Tikaram nebo Jarda Svoboda) vrhl do projektu, který sliboval dosud nepoznané. Jednotlivé písně, které dostaly tu čest objevit se na výběru Ohroženého druhu, jsou opravdu ty nejlepší, které mohly být vybrány. Už jen proto, že každá skladba se nahrála hned několikrát, s jiným zpěvem, v jiném znění.

Poslechněte si ukázky z alba Ohrožený druh

Dalším odvážným počinem bylo angažování více či méně neznámých ženských jmen a hlasů (až na pomyslnou literárně-hudební „recidivistku“ Natálii Kocábovou) v podobě Lenky Nové, Szidi Tobias, Nadi Válové… Jejich neoposlouchanost měla desce zaručit originalitu třeba i na úkor kvality zpěvu. O ní však není třeba ani maličko pochybovat. A pokud by měl někdo pocit, že mu vadí neznámá jména, dostane závdavek v podobě Richarda Krajča v duetu jemné balady BellissimaHanou Robinson.

Nuda po několika kusech
Poslech alba vás vrátí o několik dekád nazpátek v čase, do míst, kde dámy v elegantních šatech kouří ladně cigarety ze špičky a muži nevycházejí bez obleku ani do trafiky pro noviny. Jednu chybičku ovšem deska má – začne vás po pár písních nudit. Ono je sice krásné, najít na trhu absolutní hudební skvost, který se svým provedením jen vzdáleně podobá jiným Horáčkovým počinům. Jenže…

Když Szidi Tobias zpívá Ésik az esö csendesen, zní to až moc vtipně, a když Richard Krajčo vyznává Bellissima, působí unyle asi jako José Armando v Esmeraldě. A oblíbené Natálie Kocábové je tu proklatě málo! I když deska na první poslech nadchne, nadšení může opadnout tak rychle, jako každoroční záplavy v Benátkách.

Michal Horáček – Ohrožený druh

Stopáž 40:41, vydalo Sony Music
Zpívají: Natálie Kocábová, Hana Robinson, Lenka Nová a Naďa Válová, Szidi Tobias, Hana Robinson a Richard Krajčo, Naďa Válová, Tereza Nekudová a František Černý, Naďa Válová, Věra Nerušilová.
Skladby: Tramtárie, Zpráva která všechno změní, Jak ten chlap se na mě divá, Ésik az esö csendesen, Bellissima, Všechno je jak má být, Veselo k uzoufání, V úzkých, Závoj tkaný touhami, Ohrožený druh

 

Témata:, ,