Okoř uvedly do varu hudba, oheň a lampiony štěstí


Folk-rockový festival Okoř v sobotu oslavil desáté narozeniny a spolu s ním okolo pěti tisíc návštěvníků. Počasí se nakonec slitovalo, déšť ustal, a tak v podhradí zavládla příjemná atmosféra plná pohodové hudby, ohnivé show a barevných lampionů stoupajících k nebi.

Když se v sobotu hodinu po poledni otevřel festivalový areál, nejrychlejší návštěvníci hbitě zabírali strategická místa na stráni, která je situována přímo naproti malebnému hradu Okoř. Počasí se naštěstí umoudřilo (dopolední déšť ustoupil a občas vykouklo i sluníčko), a tak se svah, ze kterého je dobře vidět na pódium i zříceninu, za chvíli zaplnil pestrobarevnými dekami a karimatkami. Tradiční line-up přilákal publikum různého věku, od teenagerů přes starší páry až po rodiny s dětmi, pro které byl připraven dětský koutek s profesionálními „chůvami“.

Mňága a Žďorp zaveleli ke křepčení
Přesně ve 14 hodin začínal podle plánu program, který velmi profesionálně a sympaticky moderovala Šárka Kubelková; ostatně jako každý rok. Poměrně mladá teplická kapela Fate Magazine rozhodně netrpěla jako první interpret nedostatkem publika. Do areálu sice stále proudily davy lidí, ale louka pod hradem už byla plná rocku chtivých posluchačů. Když potom nastoupili veteráni Mňága a Žďorp, lidi na louce před pódiem se začali zvedat z rozprostřených dek a křepčit pod stageí. I když nejste jejich věrní posluchači, určitě máte všechny jejich songy zaryté hluboko pod kůží, užíváte si je, a tak chtě nechtě splňujete motto Dutý, ale free. Šestnáct let fungující kapela ví, jak na svoje fanoušky, a ze zpěváka Filiho přímo sálala energie.

Poslechněte si Písničku pro tebe od Mňágy a Žďorp

Nadšení trochu přibrzdil „koloušek“ (jak ho nazvala Šárka Kubelková) a Objev roku ankety Zlatý slavík Marek Ztracený. Ten neustále děkoval za jednu z prvních příležitostí zahrát si veřejně s kapelou, ale neuškodilo by trochu ubrat na přílišné horlivosti a hlavně na hlasitosti piána, do kterého Marek mlátil hlava nehlava. Malá změna v programu způsobila časnější nástup Divokýho Billa, který se prohodil se slovenskou kapelou Desmod. Obě kapely předvedly standardně dobré koncerty. Divokej Bill tradičně rozproudil poněkud umrtvený dav pod pódiem a Desmod potom naladil na klasickou rockovou strunu.

Poslechněte si Marka Ztraceného a píseň Ztrácíš

http://www.youtube.com/watch?v=FPb9LRKMv2I

Lampiony štěstí létaly po celý večer
Šárka Kubelková v jednom ze svých vstupů vybídla lidi ke koupi lampionů štěstí, které se měly hromadně o půlnoci vypouštět. Na její pobídku zareagovaly stovky lidí, takže stánek s lampiony čelil náporu zájemců a majitelé si mnuli ruce nad tržbami. Málokdo ale trpělivě čekal na půlnoc, a tak se stovky hořících červených, oranžových a bílých lampionů vznášely k nebi po celý večer. Byl to fascinující pohled, obzvlášť když se setmělo.  

Po osmé hodině večerní přispěla k pohodové atmosféře zpěvačka Anna K se svým bandem. Skoro na žádném festivalu nechybí ani pardubická Vypsaná fixa a včera večer se zpěvákovi Márdimu opět povedlo přivést osobitým způsobem fanoušky do varu. Koncert Mig 21 se tradičně nesl ve vtipném duchu, zpěvák Jirka Macháček hodil do davu svoje sako a směňoval kytarová sóla za spodní prádlo fanynek, které lákal po koncertu k sobě do zákulisí. Chinaski se dávno nemusí bát nezájmu publika, jejich převážně nové songy nadšeně zpíval celý dav, z těch starších písní zazněly jenom Stejně jako já a Dlouhej kouř.

Poslechněte si Chinaski v písni Láska a jiné násilí

http://www.youtube.com/watch?v=-e__VNvK8so

Půlnoční překvapení s ohněm, tancem a akrobacií
O tradiční půlnoční překvapení (díky skluzu bylo asi v půl jedné) se letos postarala skupina Pa-li-tchi. Kombinace ohně, tance, akrobacie, bojových prvků a autorské hudby byla působivá. Škoda jen, že siluety performerů nebyly lépe nasvíceny, aby vynikl jejich pohyb. Po vystoupení se spousta unavených, ospalých, ale vesměs spokojených lidí trousila k východu nebo ke stanům, vytrvalci zůstávali na poslední vystoupení – na závěr festivalu koncertoval Ondřej Hejma se svým folkovým Žlutým psem.

Open air festival Okoř
22. srpna 2009

Celkový dojem – 80 %
Pivo a ostatní nápoje – 90 %
Točil se Gambrinus za 32 Kč, po celém areálu dostatek výčepů, fronty byly minimální. K dispozici také nealkoholické pivo a pro fajnšmekry trochu dražší Master. Pro „nepivaře“ byly stánky s míchanými drinky, které stály kolem stovky (Mojito za 120 Kč). Nealkoholických nápojů dostatečný výběr.
Občerstvení – 60 %
Stánky s tradiční festivalovou potravou nabízely halušky, steaky, bramboráky, pečené brambory atd. Porce v malých mističkách byly poměrně předražené (smažené nudle za 80 Kč!). U jediného stánku s langoši byla neustále dlouhá fronta.
Stanové městečko a zázemí – 70 %
Prostor na louce přímo pod hradem je ideální, svah umožnil vidět na pódium téměř všem. Rodiče mohli využít dětského koutku a jít se bavit, zatímco se o jejich ratolesti starali pedagogové. Stanové městečko stálo na opačné straně areálu než parkoviště, které bylo v obci okamžitě plné, a tak se parkovalo na poli asi kilometr od areálu (věci na stanování se tahaly poměrně daleko z kopce a do kopce).
Toi toiky a čistota – 80 %
Dostatek toi toi budek, ovšem nestrategicky umístěných jen v jedné části areálu. O čistotu se starala úklidová četa a samotní návštěvníci díky výkupu kelímků – za dvacet kelímků dostali pivo zdarma.
Počasí – 90 %
Ideální festivalové počasí – bez deště, mírně pod mrakem, ani vedro ani zima, příjemných 23 °C.

 

Témata:, ,