Olga Lounová: Popularitu jsem přes Xindla neposbírala

Hana-Slivova

Zpěvačka a herečka Olga Lounová vydala nedávno první sólovou desku Rotující nebe. O všem, co se týká jejího života, ať už jde o hudbu, divadlo nebo soukromé projekty, mluví tahle třicetiletá žena sebevědomě a jistě. Stejně odpovídá i ve chvíli, kdy přijde řeč na vztah s písničkářem Xindlem X, díky kterému se o ní řada lidí dozvěděla vůbec poprvé.

Nedávno vám vyšla deska Rotující nebe. Singl Gynekolog amatér pro vás napsal písničkář Xindl X, se kterým jste žila a s nímž jste také natočila radiohit Láska v housce. Jak vnímáte fakt, že jste zaškatulkovaná jako ta, která se proslavila právě díky Xindlovi?
Jsem zaškatulkovaná spíš jako ta, která se proslavila díky seriálu Ošklivka Katka, a to je horší. Ale je pravda, že ačkoliv jsem několika skupinami, na sólovou dráhu jsem se vydala až těsně před tím, než jsem začala chodit s Xindlem; udělali jsme pořad na internetové televizi Stream, sehnala si kapelu a začala veřejně fungovat jako zpěvačka.
V tu dobu jsme s Ondrou (Ládkem – civilní jméno Xindla X, pozn. red.) vydali singl Láska v housce, který se stal Xindl X a Olga Lounová megahitem, což jsme nečekali. Jsem za to samozřejmě ráda, ale neberu to tak, že je to jediný viditelný výsledek mé práce.
Naopak si myslím, že jsme se v tomhle směru dobře doplňovali, oba jsme už v showbyznysu měli nějakou pozici a ty množiny se částečně protnuly. 

Někteří lidé ale tuhle kombinaci vnímají účelově.
Lásce neporučíte; kdybych chtěla někoho využívat, tak s ním rok a půl nežiju. To přeci není reálné, tedy určitě ne u mě, která má za sebou dva dlouholeté vztahy. Vážím si toho, že jsme spolu byli. To, že to nevyjde, se prostě občas stane. 

Xindl X a Olga Lounová  – Láska v housce

http://www.youtube.com/watch?v=prokEP5okQo

V klipu ke Gynekologovi amatérovi hrajete roli chlapa-svůdníka, za sebou máte výraznou postavu prohnané Patricie z Ošklivky Katky, v retro seriálu Vyprávěj jste dostala roli milenky ženatého muže. Ani tyhle negativní role mediálnímu obrazu úplně neprospějí.
Když hrajete rok dvakrát týdně potvoru, diváci si vás zaškatulkují a ať pak uděláte cokoliv, svůj názor jen tak nezmění. Ale byla to jen role. Patricie v Ošklivce Katce pro mě je – co se kariéry seriozní sólové zpěvačky týče – velká nevýhoda, což tak trochu platí i o muzikálových rolích.
Ty ale, stejně jako hlavní role ve filmu manželů Landových

jsme se znali z festivalů. Jednou jsem napsala na Facebook, že sháním někoho, kdo by udělal remix Lásky v housce, a Honza se nám sám ozval.

Album jste pojmenovala Rotující nebe. Proč?
Má to dva důvody. Už dlouho mě fascinuje obrázek hada, kousajícího se do ocasu. Říká se mu Uroboros a představuje cyklickou podstatu věcí, sebezničení a sebeobnovu. Je to symbol souvislosti, což je klíčový termín, protože všechno souvisí se vším a vše jedním jest. Název Rotující nebe odkazuje právě k tomuto symbolu.
Mým záměrem pak také bylo, aby posluchač cítil, že je středem svého vlastního vesmíru, svého světa, ve kterém žije, ale je zároveň propojen se vším, co se kolem něj děje a dokáže to určitým způsobem ovlivnit.

Křtít se bude v červnu a prý to bude velkolepé.
Na 14. června 2011 plánujeme velký koncert v divadle Broadway. Chystáme multimediální show, která tady není moc obvyklá, ale protože jsem i divadelník, rozhodla jsem se, že udělám něco nového a pospojuji divadelní prvky s těmi koncertními. Budou tam tanečníci, pohybující se propadla, kulisy, ohně, projekce a já budu viset ve vzduchu. Zahraje moje kapela, v plánu jsou i hosté a akustický set. Už to mám celé vymyšlené, večer budu sama režírovat.

Olga Lounová – Gynekolog amatér

V jednom rozhovoru jste říkala, že vás láká zahrát si v sitcomu a že si nějaký napíšete.
Trochu jsem změnila plány a píšu hudební filmovou pohádku. Jsem vystudovaná učitelka, a proto si myslím, že nejdůležitější je začít u dětí. Pohádky jsou morální standardy, které člověka nasměrují. Dnešní pohádky se mi ale zdají trochu neskousnutelné.

Olga Lounová (30)
Narodila se v Liberci. Vystudovala pedagogickou fakultu na Technické univerzitě v Liberci a Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. 

Filmová i muzikálová herečka se v poslední době objevila v seriálech Ošklivka Katka a Vyprávěj, ve filmu Tacho manželů Landových nebo v muzikálech Dracula a Kat Mydlář.

Zpívala v řadě kapel, v dubnu jí vyšla první sólová deska Rotující nebe. Do širšího hudebního povědomí se dostala v roce 2010, když spolu s písničkářem a tehdejším partnerem Xindlem X nazpívala singl Láska v housce, jenž se objevil na Xindlově desce Praxe relativity.

Jak jste s psaním daleko?
Mám hrubý scénář a pár skladeb. Bude to ještě rok, rok a půl práce.

Česká republika prochází další politickou krizí, spojenou s úplatky uvnitř strany Věci veřejné. Zpívala byste někdy pro nějakou stranu?
Ne a ani mě žádná nepožádala. Občas na nás ale zkoušejí fígle, pozvou nás na městskou slavnost, a když dorazíme, zjistíme, že ji zaštiťuje nějaká politická strana. Já ale nemám potřebu nikoho podpořit, nikdo si to zatím nezasloužil. 

Do reality show typu Vyvolení byste někdy šla? Ptám se i proto, že svou kapelu jste si na našla během veřejného konkurzu.
Po konzervatoři jsem se spolužákem a kamarádem Ondrou Rumlem založila kapelu, ale nevěděla jsem, jak o ní dát vědět. V té době se rozjížděl X Factor, a protože to bylo něco trochu jiného než SuperStar, zlanařila jsem nás.
Nakonec jsem musela ze soutěže odejít, protože jsem na konkurenční televizi natáčela Ošklivku Katku, Ondra ale skončil druhý. Tenkrát jsem to brala jako možnost sebepropagace, dneska už bych do podobné soutěže nešla. V poslední době ostatně čím dál častěji uvažuju nad tím, že si showbyznys si nechám jako koníčka a budu se věnovat jiným věcem.

Co by to mělo být?
S mamkou chceme otevřít školu pro umělecky zaměřené děti. Tak trochu v duchu Jana Amose Komenského; školu zaměřenou na duševní prevenci, která by vyvažovala to, jak moc jsou dnes lidé obklopení matérií.
Náš mozek funguje na různých principech, třeba logické myšlení je hodně spjaté s hudebním cítěním, takže když u dětí rozvíjíte hudební dovednosti, pomáháte jim i v matematice a logice. Všechno je propojené, ale je potřeba to rozvíjet.

Máte v showbyznysu nebo v politice nějaký vzor?
Určitě BonaU2. Nejen díky jeho zájmu o charitu, moc se mi líbí, jak ovlivňuje celosvětové politické dění, jak fantasticky dokáže jednat s politiky, jak je dokáže nasměrovat. Takový člověk by byl potřeba i u nás. Co si s dnešní českou politickou situací počít? Jak dál, když už zklamali i lidi, kteří žádné peníze nepotřebují?

Témata: