Ondřej Havelka a jeho Melody Makers ozdobí Stelibského Vsetín svými Perlami swingu


V letošním roce uplyne 105 let od narození vsetínského rodáka Josefa Stelibského – českého pianisty, kapelníka, hudebního redaktora, skladatele a aranžéra – který se spoluautorsky podílel na čtrnácti operetách a hudbě k 50 českým hraným filmům. Za svůj život složil mnoho dobových šlágrů a tanečních písní. Pracovníci Domu kultury Vsetín u této příležitosti připravují na duben až červen komponovaný program, kterým chtějí nejen obyvatelům města Vsetína, ale i širší veřejnosti připomenout osobnost Josefa Stelibského jakožto významného představitele žánru, který není pro náš region příliš typický.

Vzpomínkový projekt Stelibského Vsetín bude zahájen 2. dubna v 19.00 hodin ve velkém sále DK Vsetín koncertem Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, v jehož repertoáru jsou i písně Josefa Stelibského. Po sérii několika koncertních programů tématicky zaměřených na významné osobnosti historie jazzové a swingové hudby se Ondřej Havelka a jeho Melody Makers tentokrát nabídnou vsetínskému publiku ty „vůbec nejkrásnější hudební perly“, jež nám světový swing 30. a 40. let zanechal.

 

Zběsilé, virtuózní kusy budou střídat nesmrtelné sladké melodie. Žhavý americký swing zvedne ze židlí, české písně ukonejší nervy. Beze všech pochyb každý návštěvník koncertu hned po prvních vteřinách zjistí, že se mu nabízí strhující show plná rytmu, tance, stepu a humoru, korunovaná brilantními výkony famózního trumpetisty evropského významu Juraje Bartoše.

 

Melody Makers se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým. Jejich repertoár je skutečně pestrý a zahrnuje atraktivní skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big bandů.


Koncertní show bandu sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby, počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče. Vitální jazzový výraz interpretů je umocňován smyslem pro show, nadhledem a humorem. Strhující hra orchestru je korunována výkony sólistů, především pak uměleckého ředitele bandu – zpěváka, speakra a tanečníka Ondřeje Havelky.

 

Všestranný Ondřej Havelka absolvoval obor „herectví“ na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze a obor „režie“ na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Ve své dosavadní kariéře se prosadil jako filmový a televizní herec. Po “Sametové revoluci” začal pracovat i jako scénárista a režisér v televizi.


Už od studentských let se věnuje interpretaci jazzové a populární hudby 20. a 30. let jako zpěvák, tanečník a stepař. V roce 1995 založil vlastní swingový big band Melody Makers, jehož je hlavní duší a hybatelem. V roce 1996 mu Akademie Czech Grymmy udělila titul „Jazzman roku“.

 

 

Předprodej vstupenek probíhá od 3. března v kině Vatra. Více informací naleznete na www.dkvsetin.cz.

Témata: