Ondřej Ruml ve swingovém hávu


Více než půl roku po skončení pěvecké soutěže X-Factor byl koncert Ondřeje Rumla v pražském KC Novodvorská příležitostí zjistit, zda tahle hvězdička září stejně jako za dob, kdy ji každý týden sledovaly miliony očí na televizní obrazovce.  

Hned první blok písniček naznačil, v jakém duchu se vystoupení před prořídlými řadami diváků ponese. Dominovaly rytmy swingu, v některých písních se objevily jazzové improvizace. Ačkoliv Ondřej Ruml zpívá hlavně  přejaté songy (doufejme, že brzy uslyšíme vlastní skladby), o jeho muzikálnosti není pochyb.

Ondřej vzdal během večera poklonu velikánům jako Frank Sinatra, Lionel Richie, Karel Gott nebo Bobby McFerrin. Většinu jeho interpretací jsme mohli slyšet  v X-Factoru, efekt písní zmiňovaných ikon ovšem přetrvává. Ondřejův přednes navíc dělá jejich jménu čest.

Zpestřením byl dobře zazpívaný song od Craiga Davida s názvem Rise and Fall. Tato píseň odstartovala set rozvláčně se táhnoucích romantických songů, které utnula zbytečná přestávka.

Rise and Fall od Craiga Davida

Pár kousků po pauze s mnohými diváky zacloumalo. Píseň Easy od Lionela Richieho (proslavenou podáním Faith No More) nezahrál Ruml na kytaru, ale na piano. Ačkoliv klávesy nejsou tak dobrými kamarádkami jeho prstů jako struny kytary, výsledek zafungoval. Mile překvapila i swingová verze notoricky známé Wonderwall od Oasis. Stejně jako v X-Factoru vytáhl Ruml z rukávu eso v podobě písničky Bobbyho McFerrina  Don’t Worry, Be Happy. Škoda, že této skladbě předcházela lehce upištěná píseň Grace Kelly z repertoáru zpěváka Miky. Vysoké tóny tu balancovaly na tenkém vlasci, na kterém se ovšem ne pokaždé  udržely.

Spíše posezení než koncert
Co také nefungovalo nejlépe, byla dramaturgie koncertu. Věděl to i sám zpěvák, proto několikrát uvedl jiný song, než který měl následovat podle programu. Některé písničky značně limitoval počet hráčů v kapele, přesto se hlavně díky dechovým nástrojům podařilo v sále vytvořit přesvědčivou swingovou atmosféru.

V komorním prostředí působil Ondřej Ruml uvolněně a bavil diváky historkami z natáčení (X-Factoru, samozřejmě) i svým hudebním přednesem. Statické publikum, ač se snažilo, ale vynahradit zaplněný sál nedokázalo. Podobná vystoupení by proto měla spíše než koncert nést název „Večerní posezení s Ondřejem Rumlem“.

Přečtěte si rozhovor s Ondřejem Rumlem.

Ondřej Ruml
22. ledna 2009, KC Novodvorská, Praha