One Direction: Noví miláčci z dětských pokojů

Hana-Slivova

Po Tokio Hotel, Lady Gaga a Justinu Bieberovi je tu další objekt zájmu teenagerů. Je jím pětice anglických kluků s úsměvem od ucha k uchu a vizáží rošťáků od vedle: One Direction. Ještě jim nebylo dvacet a zpívají teprve dva roky, na Facebooku už ale mají 11 milionů fandů a v Česku se jejich zánovní deska Take Me Home ihned dostala na špici prodeje. Proč? Prý za to může fanklub. A také X faktor a dobrý autorský tým.

"Jednou večer jsem se v televizi díval na koncert One Direction a připomnělo mi to naše začátky, kdy nás předhodili mrakům diváků a my jsme se v tom učili chodit," řekl nedávno frontman The Rolling Stones Mick Jagger.

Kdo jsou ti One Direction, jejichž koncert dokouká samotný Mick? Že jste jejich jméno nikdy před tím neslyšeli? Není divu. Pětice hochů se dala dohromady tak, jak to u podobných boybandů bývá: náhodou.

Jednotliví členové se před dvěma lety přihlásili do anglického X Factoru a sólově neuspěli. Porotkyně Nicole Scherzinger jim ale navrhla, aby to zkusili dohromady jako "kapela". Skupina nakonec skončila na třetím místě, přičemž popový svět uhranula akustickou verzí hitovky Thorn od Natalie Imbruglie.

Fakt, že tenhle boyband nenabízí nic jiného než docela slušný pop, u mladých fanoušků roli nehraje. Netrvalo totiž dlouho a pětku veselých fešáků si oblíbila celá Anglie.

poll

"One Direction nám chyběli od dob Backsteet Boys. Je skvělé vidět děti, jak je zase baví nějaká kapela," řekl tehdy porotce X Factoru Simon Cowell. "Fanouškovská základna se kolem One Direction vytvořila zespodu. Jejich fandové si je našli na internetu. S bannery s nápisem One Direction za námi dorazili úplně všude, kde jsme s X Factorem byli," dodal.

Úspěšný byl už loňský debut Up All Night, jenž se dostal i na vrchol americké hitparády. Letošní listopadová deska Take Me Home se navzdory tomu, že na ní One Direction působí v podstatě opět jen jako interpreti, stala velmi úspěšným projektem.

Podle serveru Metacritics, jenž sdružuje recenze, dostalo album, na kterém se autorsky podílel i sympatický zpěvák Ed Sheeran, v průměru velmu slušných 69 %; kritici si na desce cení hlavně "kultivovaný chytlavý pop."

Nahrávce se velmi dobře daří i v žebříčích prodejů, na špičku se dostalo hned ve dvaatřiceti zemích světa včetně Česka. Za tuzemský úspěch může podle Nicol Celbové, devatenáctileté exfanynky Tokio Hotel a zakladatelky tuzemského fanklubu, právě její "tým".

Hybnou sílu fanklubu One Direction tvoří ona a dvanáct kamarádek. Společně pořádají v Česku i na Moravě srazy a pravidelně informují nadšence na Facebooku, kde se ke skupině připojilo už přes 4400 Češek a Čechů. Co je na One Direction podle Nicol pro dspívající tak lákavé? "Mají dobré texty, jejich videa jsou zábavní a jsou vtipní. Zkrátka vám zvednou náladu," vysvětluje.

Poslechněte si One Direction v YouRadiu

Na prozatím největší český sraz dorazilo v Praze 1500 fanoušků, všimla si jich i televize Óčko. A o fanklubu jako takovém prý vědí i samotní One Direction, kteří ho během jednoho živého streamu pozdravovali. "Myslím si, že by to mohlo pomoct tomu, aby sem přijeli. Vědí, že tu mají základnu," říká. Prozatím si ale raději koupila lístky na koncerty do Berlína a Londýna.

S českým fanklubem One Direction úzce spolupracuje i vydavatelství Sony Music. Jako zástupce Antonín Milata se domnívá, že velkou výhodou kapely je právě onen X faktor, z něhož kluci vzešli.

"Jsou to samozřejmě idolové a hezcí, vtipní kluci. To by ale samo o sobě nefungovalo, mají taky dobré písničky. Samotného mě překvapuje, kolika lidem z hudební branže se Take Me Home líbí," říká. "Hodně důležité je i to, že One Direction je první boyband, který dobře pracuje se sociálními sítěmi a nadprůměrně na nich s fanoušky komunikuje." dodává. Přesvědčit se o tom můžete tady.

Témata: