OneRepublic, kýč a recept na šťastný život

kristinabila

Když se Američani OneRepublic zavírali před několika měsíci do studia, šli tam s jasnou představou: chtěli natočit - světe div se - svou nejlepší deska. S velkým očekáváním tedy nyní vydávají třetí řadovku Native, na níž jsou už na první poslech patrné stadionové ambice. Jenomže čeho je moc, toho je příliš.

Vzpomínáte si na skvělou skladbu Apologize, která před šesti lety kapelu OneRepublic s debutem Dreaming Out Loud proslavila? Tehdy ji rádia hrála do úmoru, jen v Severní Americe zněla z přijímačů víc než deset tisíckrát v týdnu, čímž se zapsala do historie rozhlasu. Její nadvládu dokázala porazit akorát Leona Lewiss s hitem Bleeding Love.

Jako kdyby se skupina po nepříliš povedené druhé řadovce Waking Up nyní snažila do světa vykřičet, že ještě dýchá – a že dokáže točit takové hity jako v době Apologize. Na novince Native si ale tak trochu nepochopitelně všechno snaží pojistit velkolepou, stadionovou produkcí. Podle vzoru Coldplay (ano, zase Coldplay) si OneRepublic ověřili, že teď frčí chorály, sborové songy nebo naopak dojemné slaďáky, v nichž se rozdává recept na šťastný život až do skonání světa.

Poslechněte si OneRepublic v YouRadiu

Přesně taková je novinka OneRepublic od prvního do posledního tónu. Counting Stars i singly If I Lose Myself a Feel Again kopírují samy sebe. Klín mezi vráží romantika typu What You Wanted či Burning Bridges. Light It Up (

v éře How To Dismantle An Atomic Bomb, nic víc ale nečekejte.

Těžko říct, jestli se OneRepublic k taktice "46 minut patosu" uchýlili proto, aby si na ně Nativehudební svět po nepříliš evidované Waking Up rozvzpomněl, nebo proto, že to takhle muzikanti z Colorada cítí. Desce by každopádně prospělo víc kytar, víc lehkosti a menší tlak na pilu. Možná, že třísky po kapele nějací fanoušci rádi posbírají. V porovnání s prvním albem se však Native řadí mezi poprocková polena.

OneRepublic – Native
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 46:32
Seznam skladeb: Counting Stars, If I Lose Myself, Feel Again, What You Wanted, I Lived, Light It Up, Can´t Stop, Au Revoir, Burning Bridges, Something I Need, Preacher, Don´t Look Down

Témata:,