OneRepublic v Praze: Nejsilnější byli jako písničkáři

josefmartinek

Čeští fanoušci svým OneRepublic rozumějí. Ukázalo se to před třemi lety v klubu SaSaZu, ukázalo se to také včera v Incheba areně. Radostně přijali nejen nové písničky z desky Native, ale hlavně starší hity. Nejlépe koncert fungoval ve chvíli, kdy OneRepublic svou show ve stylu „velké kapely“ odložili a představili se jako písničkáři.

Naposledy hráli OneRepublic v Praze před třemi lety v SaSaZu, teď vyprodali mnohem větší Incheba arenu. Coloradští poprockeři jsou u nás zkrátka momentálně v kurzu.

Večer otevřel zhruba půlhodinovým setem sympatický písničkář James Walsh, který předvedl několik skladeb s akustickou kytarou; zařadil mimo jiné i covervezi hitu Baby One More Time od Britney Spears. Úderem deváté hodiny si netrpěliví fanoušci hlasitým řevem konečně vynutili příchod party kolem zpěváka Ryana Teddera. Své oblíbence ale hned neviděli, během první písničky se totiž objevily pouze jejich siluety na žlutě osvíceném plátně. V momentě, kdy se plátno rozevřelo a OneRepublic se divákům ukázali, začala party plná energie.

Poslechněte si OneRepublic v Youradiu
OneRepublic, kýč a recept na šťastný život

Ať už se jednalo o provařené rádiové hity Secrets, All The Right Moves nebo Stop And Stare nebo méně známé kousky z posledního alba Native, fanoušci s kapelou odzpívali skoro všechno. Výbornou odezvu zaznamenala třeba Something I Need s úderným refrénem. A protože OneRepublic jsou velká kapela, nechyběla ani velkolepá videoprojekce. Promítaly se obrázky zvířat, které provázejí propagaci loňské desky, ukázky z klipů, černobílá groteska a taky africké děti.

Jak se ale ukázalo, OneRepublic jsou nejlepší, když velkolepou show odloží a představí se jako písničkáři – třeba v baladě Life In Color. Svůj první velký hit Apologize Ryan Tedder odehrál na klavír za doprovodného lesu rukou diváků, plynule pak přešel ke coververzím Same Love od Macklemore & Ryana Lewise a také Cry Me River Justina Timberlakea. Atmosféra pak gradovala v momentě, kdy se rozezněly tóny aktuálního megahitu Counting Stars.

Včerejší koncert OneRepublic byl ten typ akce, kdy se na začátku ponoříte do euforické vlny a proberete se z ní po konci poslední písničky. Přesto to mělo skvělý spád. Slabší místa v setlistu většinou představovaly skladby z loňské desky; například What You Wanted sice naživo vyzněla lépe než z alba, vedle záplavy hitů ale působila průměrně. Neplatí to ovšem o těch nových skladbách, které vyšly jako singly – takřka coldplayovská Feel Again nebo diskotéková If I Lose Myself se za nadšeného jásotu fanoušků postaraly o hezkou tečku za hezkým koncertem.

OneRepublic
Support: James Walsh
Praha, Incheba arena, 16. 2. 2014

Témata:,