Open Air Festival: Skvělá Amy Macdonald, horší Fatboy Slim

kristinabila

Letiště u Panenského Týnce tento víkend opět zaplnila obří pódia a 20 tisíc muziky-chtivých fanoušků. Už potřetí tu svoje stany rozbalil Open Air Festival, tentokrát v hlavní roli s Fatboy Slimem a Amy Macdonald. Sestavili jsme pro vás žebříček toho nejpovedenějšího, do kterého se však - anoncujeme předem - nevešlo vystoupení Gorillaz Sound Sytemu. Ten totiž kromě názvu a bubínků nemá s kapelou Damona Albarna nic společného.

10. Slušné počasí

Moc horko, moc zima, krupobití nebo parádní slejvák. Když si nebe usmyslí, že návštěvníky festivalu potrápí, má k tomu širokou škálu prostředků. Open Air Festival naštěstí potíže s počasím minuly obloukem. Oproti loňskému roku, kdy kvůli silnému větru zrušili organizátoři celé sety několika kapel, se obloha umírnila. Většinu času se po ní sice proháněl jeden mrak za druhým, na vodní přeháňky ale nedošlo. Stav „pod mrakem“ zkrátka vytvořil ideální podmínky pro festivalové radovánky.

Amy Macdonald v Česku9. Festival pro chuťové pohárky..

…aneb dobře nakrmený a napitý návštěvník je polovina úspěchu. S potěšením lze konstatovat, že se pestrá strava na českých festivalech stala samozřejmostí. Člověk už není odsouzen k tomu, aby se po tři dny ládoval klobásami nebo olejovitým langošem. Také Open Air poskytl mnoho variant – od pečených kuřátek přes grilovanou kukuřici až po sushi. Obdobně potěšily i stánky s desítkami variací kávy nebo ovocných šťáv.

8. A Banquet

A Banquet (rozhovor) jsou v poslední době spojováni s nespočtem superlativ. Přestože „schytali“ ten nejhloupější čas i nevýrazné místo, podařilo se jim nenásilně dokázat, že jejich kvalita stále stoupá.
Ve tři odpoledne svým temným rockem rozhýbali asi padesátku přihlížejících. S černými úbory přirozeně dokreslili svou image a během komunikace s publikem se prezentovali skromně – věděli sice, že nepatří mezi největší hvězdy, ale právě díky tomu se jimi stali. Přečtěte si, jak jsme vychválili jejich desku.

7. Booka Shade

Německé duo Booka Shade bylo pro leckoho velkou neznámou. Neználci však museli být výkonem Waltera a Arneho uzemněni. Ve svém oboru nejsou pánové žádní nováčci, tudíž odehráli precizní lehký house s jednoduchými, avšak působivými projekcemi. Booka Shade navnadili posluchače taneční muziky na Fatboye Slima, a byla by velká škoda, kdyby jejich výkon zapadl.

6. Fatboy Slim

Je matadorem taneční scény. Když se řekne jeho jméno, většině se vybaví The Rockafeller Skank a řada dalších hitů. Během sobotního večera však nezazněl v Týnci ani jediný. Fatboy Slim sice brilantně plnil svou úlohu showmana, ale po dvě hodiny servíroval příchozím klasický DJ set, který by se lépe hodil coby dojížďka ve čtyři ráno. Sem tam hodil do placu známou linku například z Praise You, na níž se hladové publikum okamžitě chytilo, vzápětí ji ale proměnil do dalšího mixu. Zklamání z naprosté absence pecek tak alespoň vynahrazovaly světelné a vizuální efekty.
Jedna zajímavost – Fatboy Slim byl nFatboy Slim v Českuejdražším umělcem v historii akce a pozvání do Panenského Týnce přijal i na základě doporučení, které loni na festival dali The Chemical Brothers.

5. Nuda? To neznám

Týnsko-panenská akce je přeborníkem v zábavních aktivitách. Volejbalová hřiště, jízda na čtyřkolkách nebo koloběžkách, čítárna novin či volejbalové plácky skvěle vyplní čas při čekání na oblíbenou kapelu.
K dostání byly také speciální vodní pistole, s nimiž se vyřádily i děti, když je zrovna přestaly bavit aktivity v zóně pro nejmladší. To vše doplnil zástup obřích stanů, kde se po skončení produkce na hlavních stageích vyřádilo neuvěřitelné množství DJs. Open Air zkrátka nedal svým návštěvníkům možnost nudit se.

4. Xindl X

Ondřej Ládek alias Xindl X nikdy nebude zpěvák první kategorie. Hlasové nedostatky ale i tentokrát dohnal geniálními improvizacemi a dobrými texty. Divákům ukázal v plné kráse svůj chlupatý pupek, s nímž vlnil v rytmu turecké předělávky od Tarkana, přidal krásnou vánoční skladbu plnou etanolového pokušení anebo si vystřelil z bývalé partnerky Olgy Lounové.
Odehrál dokonce pár nových skladeb z připravované desky, které zněly nadějněji než před nějakou dobou  představené Zlato (k poslechu zde). Xindl X za sebou neměl excelentní projekce a set odzpíval v žabkách a kostkovaných kraťasech, i přesto z něj ale publikum nemohlo odtrhnout oči.

3. Skyline

Skyline vyrostli do kapely, která směle konkuruje zahraničním esům. Jejich odpolední vystoupení přitáhlo obrovskou vlnu nadšenců, již během prvního songu odlepili nohy od země a spolu s Markou a jejíma dvěma chlapy jeli nadoraz. Každý song zněl neuvěřitelně nadupaně, včetně „vykopávek“ z Virginplatonicpanic. Hodinka se Skyline se nesla v čiré radosti z muziky a tance, svým stylem navíc šestice brilantně navodila feeling budoucího elektro večera. Šlo o bezkonkurenčně živé představení, proto si také formace vysloužila hurónský potlesk.

Mando Diao v Česku2. Mando Diao

Po pěti letech v České republice a koncert na výbornou. Švédská indierocková kapela Mando Diao, která své kořeny vidí v The Beatles, ale klidně by se mohla převtělit do skupiny ABBA model 2012, natočila od roku 2002 už pět desek, největší úspěchy ale v sobotu v noci sklidily fantastické rozjeté hitovky Gloria a Dance With Somebody z posledního alba Give Me Fire.

Frontmanská dvojice Gustaf NorénBjörn Dixgård si z početného publika vyrobila stádo poskakujících oddaných a kdyby jen prstem ukázala, měla by stage plnou fanynek. Kdyby v sobotu v noci směla na světě zůstat jen jedna švédská věc, hlasovali bychom právě pro Mando Diao. Povedený večírek hned napoprvé.

1. Amy Macdonald

Na tiskovce chvíli po osmé večerní měla písničkářka Amy Macdonald (rozhovor) tenisky, úderem půl desáté ale nazula panelákové jehly a třpytivé šaty jako z noční oblohy. Kolem krku natáhla popruh od kytary a nenápadně vkráčela vstříc čekajícímu davu. Od toho momentu servírovala spolu s velmi dobře šlapající kapelou jeden hit za druhým – samozřejmě včetně průlomových This Is the Life nebo Mr. Rock´n´Roll – a uvedla publikum do příjemného countryrockového stavu.

Okatá Skotka Amy Macdonald se během prvního koncertu v Česku obešla bez pompézních gest, navíc předvedla sebejistý pěvecký výkon bez jediného zakolísání. Když došlo na balady, upřímně je prožívala se zavřenýma očima, aby se vzápětí nesmírně mile a nenuceně pobavila s fanoušky. Všimli jste si, jak rozdílný hlas Amy má, když hovoří a když zpívá? Škoda jen, že akustický přídavek Born to Run, cover Bruce Springsteena, nepoznalo na první dobrou více fanoušků.