Orbital: Jsme šťastní, že na nás chodí tátové se syny

Hana-Slivova

Za sebou mají novou desku Wonky, před sebou nabité festivalové léto. Sourozenecká elektro dvojka Orbital se 5. července staví i na Rock for People, kde chvíli po deváté večer roztančí Staropramen Stage. Bude jejich historicky druhý koncert v Česku stejně naspeedovaný jako kočky v klipu Wonky? Zdá se, že ano. Podle čerstvého čtyřiačtyřicátníka Paula Hartnolla se totiž s bratrem cítí neobvykle "svěží".

Když jste se před třemi lety jako Orbital vraceli na scénu, říkali jste, že netušíte, jaké publikum na vás bude chodit. Tedy – jaké jsou postřehy z koncertů?
Naše současné publikum je velmi různé. Chodí na nás ale i rodiče se svými odrostlými dětmi. Není samozřejmé, že si jednu kapelu oblíbí dvě generace, a my jsme za to šťastní.

Poslechněte si Orbital v YouRadiu

Vaše nova deska se jmenuje Wonky (recenze), což česky znamená rozviklaný. "Wonky" ale odkazuje také k hudebnímu stylu příbuznému s populárním dubstepem. Je dubstep to, co vás přitahuje? Řada lidí je překvapená, že album zní tak svěže.
Název Wonky jsme vybrali kvůli jeho slovníkovému významu, nikoliv kvůli žánru jako takovému. A že zní svěže? Skvělé. Odráží naše aktuální pocity. I my se teď cítíme hodně svěží.

V klipu k titulní písničce Wonky hrají hlavní roli tak trochu naspeedované kočky. Na co vlastně odkazují?
Záleží na tom, jak se na video díváš, jak ho čteš. Pro mě jsou to prostě hiphopové kočky, které zabily jednoho chlápka.

Orbital mají za sebou spolupráci s Mobym, Goldfrapp a aktuálně i se zpěvačkou Zola Jesus. Nedávno jste v jednom rozhovoru říkali, že byste rádi udělali něco s Leonardem Cohenem nebo Kate Bush. Máte konkrétní nápady?
Chtěl bych s nimi natočit tu nejlepší muziku, které jsem schopný. Chtěl bych je dostat z jejich obvyklé polohy a udělat s nimi něco úplně jiného. Něco, co jejich fanoušci neznají.

http://www.youtube.com/watch?v=VRgEXaBP4vo

Přichází doba letních festivalů. Vy jste v roce 1994 hráli na hlavním podiu v Glastonbury….
…a byl to pro nás naprosto fantastický moment. Acid house se dostal na hlavní podium v Glastonbury. Nevídané!

Letos jsou Orbital jedním z headlinerů Rock for People. Spolu s vámi hraje ve čtvrtek 4. července Skrillex a Faith No More. Půjdete se na ně podívat?
Jestli to bude jenom troche možné, půjdu se podívat na obě kapely. Bude to jeden z vrcholů festivalu, takže jestli můžete, nenechte si je ujít ani vy.

Mimochodem, pamatujete si něco z vašeho hraní v Táboře na Planet Festivalu před třemi lety? Tehdy dost pršelo a hodně lidí přijelo jen kvůli vám.
Jasně, pamatuju si to velmi dobře. Byl to první koncert po našem návratu na scénu. Nikdy nezapomenu na to, jak dobře jsme se v tu chvíli cítili.

Témata: