Michael Jackson: 10 nejlepších písniček 5 let po smrti

Hana-Slivova

Článek o nejlepších písničkách Michaela Jacksona jsme připravili už před necelými dvěma lety, kdy by zpěvák oslavil 54. narozeniny. Dnes je tomu pět let, co Jackson zemřel na předávkování léky, a my k devíti původním písničkám přidáváme ještě jednu "aktuální" - Loving You z poslední posmrtné desky Xscape.

I Want You Back

Zpívat v rodinném podniku The Jackson 5 nebylo podle pamětníků úplně jednoduché, v kapele prý vládla tvrdá disciplína. Na tehdy  třináctiletém Michaelovi to ale není ani trochu poznat, už odmalička zjevně v pohodě zvládail intonaci i frázování. I Want You Back z roku 1969 byl první singl natočený pro slavné vydavatelství Motown. Patří mu 121. místo v žebříčku Top 500 skladeb všech dob.

You´ve Got a Friend In Me

Čtrnáctiletý Michael Jackson vydal v roce 1972 první sólové album Got To Be There s řadou známých přezpívaných melodií.
Cizí vám pravděpodobně nebude ani folková klasika zpěvačky Carol Kingové You´ve Got a Friend In Me. Písnička o přátelství je v ryzím podání samotné Kingové krásná, ale ani čistý hlas Michaela Jacksona nic nepokazil. Z coververze se stal pěkný příklad zvuku tehdejší doby.

http://www.youtube.com/watch?v=in4o9yJ4GYo

Don´t Stop Til You Get Enough

Píše se rok 1979, Jacksonovi je jedenadvacet a ven se dostává deska Off the Wall. Asi málokdo tehdy tušil, že za tři roky Jackson vydá album Thriller, jehož sílu v oboru popmusic už pravděpodobně nic překoná.
Nicméně už autorská skladba Don´t Stop Til You Get Enough z Off the Wall leccos napověděla; jako první Jacskonova skladba po sedmi letech dobyla vrchol Billboardu a byla vůbec poprvé na špici mezi soulovými písničkami.
V klipu je vidět Michaelův pohybový talent, v písničce jsou zase slyšet náznaky budoucích hitů typu Beat It. Grammy za tento kousek na sebe nenechala dlouho čekat.

Billie Jean

30. listopadu 1982 spatřilo světlo světa deska se čtyřiadvacetiletým Michaelem v bílem saku na obalu. Té desky, již produkoval fenomenální Quincy Jones a která obsadila první místa v Anglii i Americe zároveň, se do dnešního roku prodalo rekordně přes 110 milionů kusů – deska Thriller s hity Billie Jean, The Girl Is Mine, Thriller, Beat It nebo Wanna Be Starting Somethin´ je v historii popu něco ojedinělého. Ostatně stejně jako zmiňovaná skladba Billie Jean, jejíž basová linka, gradace, kytarový riff i diskosoulový doprovod nahánějí husí kůži i dneska. S písničkou je spojený i slavný moonwalk, tanec, jenž zpopularizoval právě Jackson. A mimochodem, klip k Billie Jean byl pvní video s černošským umělcem, které se dostalo do vysílání MTV.

The Girl Is Mine

Ještě jedna ukázka z Thrilleru. V dnešním světě duetů se může spojení Michael JacksonPaul McCartney jevit jako z Marsu, v milé dohadovačce o to, komu bude patřit společná láska, ale dvojice působí až neskutečně harmonicky.
Klidný kousek narušuje jen závěrečný dialog – I think I told you, I am a lover, not a fighter! Jak později Jackson, autor textu i hudební linky, vzpomínal, natáčení s McCartneym byla jedna z jeho nejveselejších hudebních zkušeností.

Man In the Mirror

V roce 1987 vyšla deska Bad, která se dodnes řadí mezi třicítku nejprodávanějších v historii. Na první poslech nenápadnou hitovku Man In the Mirror spolu složil Jackson společně s Quincy Jonesem. Takové omdlévání fanynek si pamatujeme snad jen z videí Beatles nebo Rolling Stones.

Smooth Criminal

Jestliže skladbu Billie Jean pozná každý alespoň trochu poučený posluchač na první dobrou, skladbu Smooth Criminal ze stejné desky rozeznáte snad ještě před tím, než zazní první tón. Dynamická, nervózní basovou linku si prostě nespletete s ničím. Písnička vykládá o ženě jménem Annie, kterou v jejím apartmánu napadl násilník. Podívejte se, co říká povedený výpravný klip.

http://www.youtube.com/watch?v=RWdGIbZKtmg

Black Or White

To samé co o Billie Jean a Smooth Criminal platí i o odpíchnuté hitovce z roku 1991 Black Or White, jejíž kytarový start, doplnění Jacksonovým výsknutím, taky pozná snad úplně každý. Tento první singl z osmé studiovky Dangerous doprovází skvělý klip s Macaulayem „sám doma“ Culkinem, Tess Harperovou a Georgem Wendtem.
V písničce zní rap Billa Bottrella a kytara patří slavnému Slashovi. Klip, který by dnes mohl být vlajkovou lodí multikulturalismu, měl premiéru v sedmadvaceti zemích zároveň a dívalo se na něj celkem 500 milionů lidí. Co jiného než rekord.

Invincible

V roce 2001 – deset let po Dangerous – vyšla Jacksonovi deska Invincible, poslední řadové album v jeho životě. Nahrávku považuje řada lidí za jeden z nejslabších zářezů v Jacksonově diskografii; snad i proto, že nenabízí čistý a v jistém smyslu posluchačsky jednoduchý popsoul, ale žánrový mix včetně urban songů a hiphopu. Do našeho výběru ovšem zařazujeme stejnojmenný singl proto, že nás zajímá, jak by se Jacksonova sólová tvroba vyvíjela později.

Loving You

Na desáté místo zařazujeme „novinku“ – skladu, která se objevila na druhém posmrtném albu Xscape (více o desce zde). Jde o jednu z mála skladeb, o kterých se domníváme, že stojí za zveřejnění i v kontextu toho nejlepšího, co kdy Jackson natočil. 

 

Témata: