Ozzy, Ozzy, křičelo se pod Řípem. Osbourne se tetelil, hrál ale jen hodinu

Jana-Moravcova

První ročník jednodenního festivalu Řípfest komplikoval déšť, na přehlídku "Legend rocku", jak zněl podtitul akce, ale i tak dorazilo přes 20 tisíc lidí. Technické problémy provázely koncert zakládajícího člena Uriah Heep, Nazareth zahráli megahit Love Hurts, Korn zaduli na dudy a Ozzy Osbourne, ten se radoval z potlesku. Zpíval ale jen hodinu.

Předpovědi hlásaly déšť, který noc před festivalem areál smáčel opravdu vytrvale. Takřka dvacet tisíc párů nohou jej během festivalového dopoledne, kterému na jediném pódiu vládly české kapely Cocotte Minute nebo Krucipüsk, přeměnilo v kompaktní bahniště a situaci nepomohla ani odpolední přeháňka. Kaluže vody ale odolní Ken Hensleyfanoušci rocku brzy zašlapali mezi stávající bahno a více si s podmáčeným areálem hlavu nelámali. Většina jich stejně neopouštěla výhodné pozice blízko hlavního pódia a netrpělivě vyhlížela jeden z hlavních objektů večera – designový stojan zpěváka Korn Jonathana Davise,

Nesmrtelná Love Hurts, dudy a závan Uriah Heep
Odpolední prudký déšť se ale nejdříve nesl v duchu blues-rocku Deborah Bonham, sestry zesnulého bubeníka Led Zeppelin Johna Bonhama.
Jak se slunce chýlilo k západu, stoupala i hustota vzduchu před pódiem. Už jen dvě kapely před vrcholem večera! Bohužel ale zklamala technika. Technikům se nepodařilo uvést do chodu elektrické varhany; nástroj, který tvoří absolutní většinu show Kena Hensleyho, nakonec zakládající člen Uriah Heep v žertu nabídl ke spálení. Po půlhodinové prodlevě pak Hensley se svou kapelou zahrál pouhé dvě skladby. Ovace sklidila hlavně druhá Lady In Black z repertoáru Uriah Heep, jejíž refrén si s chutí zanotovalo i publikum.

Jonathan Davis a jeho designový mikrofonNezklamali ani veteráni Nazareth. Do Čech se hardrockeři ze Skotska vrátili po roce a publiku pod horou Říp nabídli klasickou sestavu hitů. Nechyběla ani slavná Love Hurts nebo balada Dream On.

Opravdové šílenství ale strhl už za tmy technik, který publiku o hodinu později odhalil zmiňovaný stojan na mikrofon z dílny tvůrce Vetřelce, designéra H.R. Gigera. Odstartovalo hodinové vystoupení kalifornské partičky Korn.
Jonathan Davis a spol. představili českému publiku dnes již klasické hitovky Freak On a Leash, Blind či Got the Life. Nechyběly ani singly, Oildale (Leave Me Alone) a Let the Guilt G, z čerstvého devátého alba Korn III: Remember Who You Are. Korn nezklamali ani hudebně, ani vizuálně. Davis oblékl klasickou teplákovku a Shoots and Ladders zahrál, jak je jeho dobrým zvykem, živě na dudy, ovšem tentokrát bez kiltu.

Osbourne: Skvělá kapela, mizerný zpěv
Vrchol večera přispěchal o půlhodinu dříve, než se čekalo. Démonický Ozzy Osbourne vyběhl na pódium v dlouhém černém plášti s úvodní skladbou Bark At the Moon z roku 1983 a následně přítomné potěšil novým singlem Let Me Here You Scream. Z jeho tváře čišelo nadšení z vystoupení a ovací publika. „Čí více budete bláznit, tím déle budu hrát,“ sliboval před koncertem. Svoje sliby ale tak úplně nesplnil.
Ozzy je ale nevyzpytatelný i po šedesátce. Na začátku hodinového setu nečekaně vylil mezi fotografy pod pódiem kyblík vody a svou show ukončil po devíti skladbách ještě před půlnocí. Kmotr heavy-Ozzy Osbourne ukazuje na Řípmetalu tak celkově zklamal na celé čáre. Show, které udávali tempo hlavně jeho hudebníci v čele s kytaristou Gusem G, nabídla kromě novinky jen omezeně legendární skladby; zazněl třeba Iron Man z repertoáru Black Sabbath, Crazy Train nebo přídavkový Paranoid.
Předlouhé bubenické sólo v závěru navíc velkou část publika během chladného večera vyhnalo z bahnitého areálu směrem k vesničce Krabčice, do tepla a sucha automobilů a stanů. Celý koncert velmi dobře vystihl jeden z účastníků akce, když prohodil: „Kapela hrála skvěle, Ozzy zpíval mizerně, což nikoho nepřekvapilo a málokomu vadilo, ale bylo to krátké a bez některých stěžejních hitů.“

Co zlepšit?
První ročník festivalu Řípfest pokazilo hlavně počasí. Návštěvníci s nevhodným obutím čvachtali odevzdaně bahnem a většina se jich mačkala v malé horní části nešikovně rozděleného areálu. Velká část publika se tak kvůli zónám ocitla daleko od pódia, a protože chyběla velkoplošná obrazovka, neměli téměř možnost cokoliv zahlédnout.

Ozzy a Iron Man na Řípfestu

http://www.youtube.com/watch?v=uCYEv5iBfv4

Příště by se pro plánovaných 25 tisíc návštěvníků hodilo více místa, dodržení časového rozpisu a obrazovky s pódiovou projekcí, stejně jako bezplatné stanové městečko či kyvadlová doprava, která v neděli brzy ráno nejezdila.

Řípfest
28. srpna 2010, arelá pod Řípem
Hlavní kapely: Ken Hensley, Nazareth, Korn, Ozzy Osbourne