Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina


Začněme od konce. Sentimentální moralita o „zkrocení zlé ženy a zlého muže“ na závěr filmu Čtvery Vánoce, který má ambice překročit žánr rodinné romantické komedie, z příběhu ční jako příslovečná sláma z bot povedených bratříčků hlavního hrdiny. Taková škoda!

Čtvery Vánoce, nový film režiséra Setha Gordona z dílny Warner Bros zachycuje nečekanou zkoušku pevnosti vztahu Brada a Kate, kteří na první dojem působí jako dokonalý moderní pár. Jsou hezcí, urostlí, sebevědomí a inteligentní, klape jim to v posteli a umějí si užívat života. Jejich zkouškou vztahu ale není potenciální nevěra či vlastní konflikt. Pastí jsou jejich rodiny.

Jeden před druhým urputně tají své kořeny a minulost a oslavám tohoto druhu se vyhýbají. Jenže tento rok jim počasí nepřeje a oni se chtě nechtě musí zapojit do kolotoče rodinných návštěv, a tak ze skříně vypadne nejeden kostlivec. V příběhu je velký podíl nadsázky stejně jako mnoho reálných životních situací. Přiznejme si, kdo z nás nezná tu situaci, když rodiče s nadšením vyprávějí právě tu historku, u které se hanbou propadáte ještě teď?

Brad a Kate (Vince Vaughn a Reese Witherspoon) rozehrávají různé nuance svého vztahu – a jejich výkony táhnou celý film. Výraznými motivy jsou i jejich dvojité rodiny (rodiče obou jsou rozvedení), které jsou opravdu svérázné – řečeno velmi opatrně. V tomto směru stojí za zamyšlení, jak každý národ má své vlastní symboly mužského buranství a ženské slepicovitosti.

Téma vztahu dvou lidí, kteří se chtějí odříznout od svého neradostného dětství a negativních rodičovských vzorů, je samo o sobě zajímavé. Kontrast dvou úspěšných lidí, kteří se ze všech sil snaží „nebýt jako oni“, navíc podaný humornou situační komikou, je zajímavý podruhé. Ovšem zápletka je shozena závěrem filmu, v němž se vše podřídí happyendu a rodinné nesváry jsou najednou zlehčeny stylem „ale dyk se zas tolik neděje, mámo“.

A tak i když měl snímek našlápnuto někam dál, pořád se jedná jen o omílání staré klasické pravdy, že rodina je nejvíc a když se dva rádi mají, i v lednu je jak v máji…, což samo o sobě není nic špatného, ovšem tady je to na konec příliš okatě naroubované. A závěrečná scéna „rok poté“ je už opravdu silné kafe.

Několik scén stojí za to – například ta, kdy Brad a Kate improvizují v rolích Svatého Josefa a Panny Marie, anebo epizoda se stolní hrou, kdy mají partneři uhádnout, co má ten druhý na mysli… A na ty další určitě přijdete sami. Pokud máte náladu na odreagování se od každodenních starostí a chcete se ujistit, že někdo má ještě horší příbuzné než vy, pak se pohodlně usaďte, vypněte mozek a ozbrojte se velikým kapesníkem. Merry Four Christmases!

Čtvery Vánoce (Four Christmases)
USA, originální zvuk s titulky
Hrají Reese Witherspoon, Vince Vaughn, Jon Voight, Sissy Spacek, Robert Duvall, Mary Steenburgen, režie Seth Gordon

Trailer k filmu: