Patricie pokřtila Obamamanii. Dorazil i samotný Obama

Hana-Slivova

Dospívala v Americe, hostovala na podzimním turné Xindla X, klip k písničce Obamamania vidělo přes sto tisíc lidí. V neděli večer se písničkářka Patricie představila pražským fanouškům na křtu desky, která se jmenuje stejně jako singl - Obamamania. A nebylo to špatné.

Zpěvačka Patricie má zajímavý hlas. Píše si vlastní texty, slušně brnká na kytaru a stihla poskládat výbornou countrypopovou kapelu.

Patricie s kapelouVšechny zmíněné přednosti představila v neděli v Malostranské besedě, kde křtila svůj několik měsíců starý debut Obamamania. Stejnojmenný singl o holce, která sedla na letadlo a odjela do Ameriky hledat to, co doma neviděla, asi budete znát z rádií (

). A zazněl samozřejmě i v Besedě – v odpíchnuté a syrovější klubové úpravě.

Rozhovor: Patricie: Komu se nestane, že se opije?

Kmotři cédéčka, písničkář Ivan Hlas a kapela Nightwork, v krátké řeči zmínili, že Patricie je schopná napsat si český text, který má hlavu a patu. Pravda, v době, kdy desítky stejně starých zpěváků zpívají ve finále talentové soutěže skladby od Elánu, je tenhle fakt více než sympatický.

Faktem je ale i to, že Patriici je teprve devatenáct („květinový“ ceremoniál po křtu desky, zcela v režii rodiny zpěvačky a jejích přátel, tak vypadal trochu jako blahopřání na maturitním večírku) a k celkové uvěřitelnosti potřebuje posbírat pár zkušeností z pódia i ze života.

Patricie a Ivan Hlas – Hallelujah

Přesto to v Malostranské besedě nebylo špatné. Patricie nemá problém s intonací ani s barvou hlasu, V Hunger and Pain zněla skoro jako Alice Springs a v Simoně se hezky potkal její sytý hlas s nápaditým doprovodem kapely. Téměř čistokrevné country Kauboj vyznívá naživo ještě o trochu živelněji než na desce. A ve chvíli, kdy zpívá s hostujícím Patricie zpívá Obamamanii, v pozadí bubeník Jarin Noga s maskou Baracka Obamy.akordeonistou Radkem Žaludem, připomíná v nejsilnějších momentech mladou Zuzanu Navarovou.

Problémy se však objevují v „závažnějších“ písničkách typu Ty já my, kterou Patricie napsala po přečtení románu Anděl od Jáchyma Topola; řadu emocí a slov devatenáctileté dívce prostě neuvěříte.

Patricie se během křtu představila i jako interpretka coververzí. Stokrát přezpívanou Hallelujah si střihla s kmotrem Ivanem Hlasem, jemuž pro tuto příležitost napsala český text. Start nebyl špatný, po druhé sloce už však bylo těžké udržet pozornost.

Zajímavou aranži pak kapela nachystala klasice od Vladimíra MišíkaVariace na renesanční téma, v níž skvěle zněla hlavně harmonika Radka Žaluda. Pro pobavení přítomných zazněla i Binládinovská varianta Jožina z Bažin Ivana Mládka, kterou kapela v čele s Patricií doladila „teroristickými“ šátky kolem úst.

Patricii čeká v létě další hraní, do rádií se také chystá předělaný singl Zvyřátka. Na křtu zazněly i nějaké novinky; šance, že z talentované dívky vyroste svébytná folkpopová písničkářka a konkurence mainstreamu, tedy pořád žije.