Patricie: Z talentované písničkářky obyčejná zpěvule

kristinabila

Když v devatenácti letech z ničeho nic přišla s autorskou deskou Obamamania a odjela koncerty s Xindlem X, mluvilo se o zpěvačce a šikovné kytaristce Patricii jako o velkém talentu. Jestli ale kdy měla Patricie nějaké šance, novinkou Iris jsou pryč. Zmizely zajímavé pokusy s country a Patricie se vrhla na rozverný pop s rádoby vtipnými texty.

Pamatujete si z diskoték romantické ploužáky, při kterých se zjevoval duch Richarda Gera a Julie Roberts? Někomu tenhle typ popu/humoru sedí, ale v Česku zatím neexistuje interpret, kterému by se z něj podařilo vyváznout se ctí.

Ani mladá zpěvačka Patricie, na obalu alba Iris stylizovaná do nevinné víny, bohužel není výjimka. Druhou desku jí sice produkoval Boris Carloff, celoživotní diblík Lucie Bílá si ji vzala jako předskokanku na turné a nejnovější video režíroval Matěj Chlupáček (autor psycho snímku o zneužívání Bez doteku), to ale nemění fakt, že Iris dvakrát nezkrásněla.

Patricie před necelými třemi lety dostala pochvalu hlavně za to, že (na rozdíl od vrstevníků a v Česku tedy poměrně nezvykle) zkoušela pracovat s country a navíc dala přednost mateřštině. Tentokrát je fakt, že zpěvačce rozumíte každé slovo, spíš na škodu. Má sice zvučný hlas a "zní" hezky, to, o čem zpívá – texty si na desku napsala sama – už se ale moc poslouchat nedá.

Patricie: Komu se nestane, že se opije?
Poslechněte si Patricii v Youradiu

Patricie se sice snaží o nadhled, vtip a ironii, všechno se to ale míjí účinkem. Když módní hadry máš, tak si to dobře dáváš (…) Aby ses mohl najít, musíš hodně kalit,“ zní oproti dalším rýmům ještě milosrdně. Řekni kdepak jsou ty časy uběhlý, kdy bobříky jsme lovili a céčka sbírali? Teď bobříky jen holíme a za krásou se honíme, to je něco jako textařské dno. Stejně jsou na tom i vlhká rána, broučci pod peřinkou nebo pan impotentát.  

Patricie - IrisHudebně přitom Iris není špatná deska. S producentem Carloffem pracovali s retro zvuky, které skladbám dodávají šmrnc, písničky jsou barevné a hravé a oproti tři roky starému debutu je slyšet, že se Patricie vyzpívala. Mozek ale neošálíš, tudíž ani slušná muzika nepřebije příšerné texty. Ze zajímavé mladé písničkářky z první desky se na Iris zkrátka stala obyčejná popová zpěvule. A tahle proměna vůbec nepůsobí vesele.

Patricie – Iris
Vydavatelství: Parlophone
Celkový čas
: 41:38
Seznam skladeb: Iris, Homoideál, Anděl, Komunistická, Nahá, Dítě květin, Pan Impotentát, Škola krásy, Pospolu, Lampa, Ženy, Broučci

Témata: