Patti Smith nadchla. Nabídla nejslavnější hity a časté plivance


Nadšení ovládlo zcela zaplněný sál pražského Divadla Archa při koncertě americké zpěvačky Patti Smith. Někdejší přední zástupkyně punkrockové scény 70. let přijela českým příznivcům připomenout největší hity své kariéry. Nasazení energické dvaašedesátileté umělkyně divákům nijak nepřipomínalo její důchodový věk.

Patti Smith„Jsem ráda, že jsem zpátky,“ pozdravila Patti Smith posluchače, z nichž řada ji ve stejném sále viděla již před čtyřmi lety při jejím rovněž vyprodaném vystoupení. Poté začala publikum zásobovat příděly svých nejslavnějších hitů; prokládala je častými a důkladnými plivanci na podlahu.

Diváci se ani chvilku nenudili
Patti Smith
se svou čtyřčlennou kapelou, v níž nechyběl její dlouholetý spolupracovník, kytarista Lenny Kaye, střídala hudební nálady písní od kytarovek po reggae. Punkový švih však nescházel žádné z nich. Při skladbě, kterou věnovala památce nedávno zesnulého Michaela Jacksona, se sama chopila kytary. V jiné skladbě si nejprve jakoby nezúčastněně pletla copánek ze svých dlouhých a nepříliš upravených vlasů, než přešla do potácivého a zběsilého tance po pódiu. Písničkou Dancing Barefoot z pera Ivana Krále potom Smith připomněla, že tento někdejší český emigrant byl kdysi členem její doprovodné kapely. Dlouhou mezihru skladby strávila potřásáním rukama s lidmi z prvních řad. Během večera zazněly dále hity jako Ghost Dance, Because The Night a ve zběsilém finále slavná Gloria. Ani ty však publiku nestačily a dlouhým potleskem se dožadovalo přídavků. Dočkalo se jich poté, co „bedňák“ ze scény setřel vrstvu zpěvaččiných slin, snad aby na nich hvězda večera neuklouzla. „People Have The Power,“ křičeli poté spolu s ní z plných plic muzikanti i posluchači.

Poslechněte si Patti Smith

Patti Smith v Praze počtvrté
Patti Smith se narodila v roce 1946 v Chicagu, o tři desetiletí později patřila k největším hvězdám rockové hudební scény v New Yorku. Společně se svou kapelou Patti Smith Group vydala desky Horses, Radio Ethiopia, Easter a Wave. Zpěvačka později kapelu rozpustila a na deset let se odmlčela. Následující desku Dream of Life vydala v roce 1988 a další Gone Again o osm let později. Během turné k vydání alba se tehdy poprvé představila v Česku. Studiových desek má zatím na kontě deset, středeční vystoupení bylo jejím čtvrtým pražským koncertem.

 

Témata:, ,