Pearl Jam vydávají nový živák. No a?

Jiri-Vanek

Pearl Jam připravili k dvacátému výročí kapely dárek pro fanoušky – dva roky po poslední řadové nahrávce Backspacer přicházejí s živým albem Live On Ten Legs. Jen není úplně jasné, kdo tenhle dárek ocení. Deska pochopitelně potvrzuje, že koncerty Pearl Jam jsou neuvěřitelný zážitek, dramaturgicky ale moc smyslu nedává.

S živáky bývá vůbec problém. Jejich existence dávala smysl v dobách, kdy největší šance dostat se k živé nahrávce bylo její oficiální vydání. V 60.a 70. letech tak mohly být tyhle desky organickou součástí diskografie kapely, dnes, v době DVD, televizních hudebních kanálů a internetu, zavání jakýkoliv záznam koncertu kalkulem. Tím spíš, že mluvíme o Pearl Jam, kteří živých desek oficiálně vydali přehršel a posedlostí zveřejňovat podobné Pearl Jamzáznamy jsou navíc známí.

Je to dobré, ale…
Ne tedy snad, že by Live On Ten Legs, průřez koncertním repertoárem Pearl Jam z let 2003 – 2010, nedokazoval, že Pearl Jam jsou jednou z nejlepších současných koncertních kapel, byť je to v případě téhle skupiny ze Seattlu tak trochu nošení sov do Athén.

Přesné bicí Matta Camerona, kytarové party Stona Gossarda a Mika McCreadyho se proplétají jak u pánů z The Rolling Stones, zpěvák Eddie Vedder akorát tak rozervaný, jak je potřeba a jak to máme rádi. K tomu přičtěte výborný mix a master, který obstaral dlouholetý spolupracovník Pearl Jam Brett Eliason, a vyjde vám skvělý koncertní záznam.

Svého favorita si tu najde každý. Pro někoho to bude jeden z úvodních pár kousků odehraných ve zběsilém tempu, třeba World Wide Suicide, Got Some nebo State Of Love And Trust (Pearl Jam v nich ukazují, že jsou mnohem větší pankáči než třeba Green Day), další nejvíc ocení klasické stadionovky Jeremy nebo Alive. Ostatní třeba nadchne pocta Jimi Hendrixovi v podobě poslední písně Yellow Leadbetter.

Pearl Jam – State of Love And Trust

http://www.youtube.com/watch?v=60HrwY_CsiQ

Pearl Jam – Yellow Leadbetter

…škoda výběru písniček
Zamrzí ale zastydlost ve výběru repertoáru; osm písniček z osmnácti pochází z prvních tří let kapely a z posedního Backspaceru jsou ke slyšení jen čtyři.
Zároveň to není ani slibovaná živá bestofka – na to tu chybí minimálně Daughter a Even Flow (i když obě, pravda, vyšly už v roce 1998 na živáku Live On Two Legs, na který aktuální deska navazuje. Zaplaťpámbu. Existuje snad někdo, kdo by chtěl slyšet další živou verzi Even Flow?)

Pearl Jam – Even Flow

http://www.youtube.com/watch?v=WQBPtQ6bXG8&ob=av2el

Škoda, že Pearl Jam nezařadili víc coverů  – jak Arms Aloft od Joe Strummera & The Mescaleros, tak Public Image od Public Image Ltd. patří k nejzajímavějším momentům desky. 

Pearl Jam – Arms Aloft

Ano. Live On Ten Legs je dobrá koncertní deska, jen se k ní v roce 2011 už asi nebudete mít důvod vracet.
Jestli jste hardcore fan, slyšeli jste už spoustu dalších živých verzí téhož. Jestli jste typický Pearl Jam - Live On Ten Legspamětník (“první tři desky byly dobrý, voni ještě hrajou?”), doporučuju spíš vyrazit do obchodu pro předposlední eponymní album nebo poslední Backspacer.

Pearl Jam – Live On Ten Legs
Vydal: Universal Music
Celkový čas: 77:21
Skladby: Arms Aloft, World Wide Suicide, Animal, Got Some, State Of Love And Trust, I Am Mine, Unthought Unknown, Rearviewmirror, The Fixer, Nothing As It Seems, In Hiding, Just Breathe, Jeremy, Public Image, Spin The Black Circle, Porch, Alive, Yellow Ledbetter

Témata: