Pet Shop Boys na skvělém večírku pro dospělé

Hana-Slivova

Po desce Random Access Memories od Daft Punk si o pozornost říká další elektronika starých mazáků. V tichosti ji nahrálo britské synthpopové duo Pet Shop Boys a s typicky kamennou tváří na ní objevuje, kam až v taneční hudbě mohou zajít padesátníci. Cesta je to dobrodružná a navýsost zábavná.

Když synthpopové duo Pet Shop Boys vydalo melancholickou desku Elysium (2012), objevil se na iTunes rozhořčený komentář, který se dožadoval něčeho údernějšího a přímějšího. „V tu chvíli bylo rozhodnuto,“ usmívají se Pet Shop Boys v rozhovoru pro list The Telegraph. „Na novince jsme začali dělat v podstatě ihned, co jsme Elysium dokončili.“  

K práci na dvanáctém řadovém albu nazvaném Electric si Neil Tennant a Christopher Lowe pozvali šestatřicetiletého Stuarta Price, producenta a dýdžeje, který na hudbě Pet Shop Boys vyrůstal a v katalogu má jména jako Madonna, Take That nebo Kylie Minogue. „Je neskutečně rychlý, skvěle ovládá programování a jako DJ má přehled o tom, co se děje v taneční hudbě,“ vychvaluje ho dvojice. Jinými slovy: Pet Shop Boys dodali lety prověřený nadhled a zkušenosti, Price zase aktuální trendy, které spojil s představou o tom, jak by hrdinové jeho dospívání měli znít v roce 2013.

Poslechněte si Pet Shop Boys a jejich novinku v Youradiu

Britští muzikanti tak fanouškům po roce od Elysium ukazují na Electric zase úplně jinou tvář. Vypustili popová pravidla o melodii a refrénu, vykašlali se na tříminutovou stopáž, zaujali chladnější postoj ála Kraftwerk a jistě kličkují mezi oldschoolovým zvukem syntezátorů a novodobými počítačovými programy. „Tahle deska není podobná ničemu, co jsme v minulosti udělali. Snad jen vzdáleně albu Introspective,“ vzpomíná kapela rok 1988.

Skladby jako Love Is a Burgouise Construct, Bolshy nebo Thursday (s hostujícím Examplem) zní jako dokonalá oslava diska pro dospělé; záplavou beatů a nejrůznějších odlesků elektroniky posluchače bezpečně provádí typický hlas vypravěče Neila Tennanta, který striktně zamítá jakokouliv emoci navíc. Obklopen blyštivými diskokoulemi sebejistě, ale jaksi mimochodem vykládá o nočním životě, nenaplněné touze a zlomeném srdci. Díky pečlivé producentské práci Price, jenž skladby osekal do netuctových, někdy až lišáckých tvarů to nezní otravně ani u kousků delších než pět minutPet Shop Boys.

Z téměř třicetileté historie známe Pet Shop Boys melancholické, velkolepé i čistě popové. Na dvanácté desce s noblesou sobě vlastní dobývají další popkulturní území, kam je zábava chodit tančit přes den i po setmění.

Pet Shop Boys – Electric
Vydavatelství: Kobalt Label Services
Celkový čas: 49:12
Seznam skladeb: Axis, Bolshy, Love Is a Bourgeois Construct, Fluorescent, Inside a Dream, The Last to Die, Shouting in the Evening, Thursday (feat. Example), Vocal  

Témata: