Pet Shop Boys strčí mladší kolegy hravě do kapsy

Hana-Slivova

Dnes je čtvrtek a Thursday je i jedna z písniček, kterou hrálo britské synthpopové duo Pet Shop Boys na pražském koncertě. Je čtvrtek večer a já chci vědět, jestli se mnou zůstaneš na víkend, zpívá se tu. Odhlédneme-li od osobního tónu skladby, po včerejšku není důvod, aby fanoušci na celotýdenní náklonnosti k dvojici Tennant - Lowe něco měnili.

Šedesátník Neil Tennant a pětapadesátník Chris Lowe alias Pet Shop Boys věk neignorují, naopak, pracují s ním ve svůj prospěch. Nebojí se kombinovat nové se starým, nechají si poradit od spolupracovníků, kteří by mohli být jejich syny, ale ani po třiceti letech neztrácí vkus a cit pro dobrou popovou melodii. I proto byl jejich včerejší koncert v pražském Foru Karlín, kde zahráli pro zhruba dva tisíce fanoušků, minimálně stejně dobrý jako před pěti lety ve sporotovní hale na Výstavišti.

Report z roku 2009: Pet Shop Boys hráli v Praze tetris

Pravda, lecjaký fanoušek by mohl namítnout, že písničky Fluorescent nebo přídavková Vocal jsou spíš kousky pro fajnšmekry remixéry a v setlistu by je mohlo nahradit dvacet lepších/oblíbenějších/starších. Ale to je tak jediná výtka. Pet Shop Boys včera nabídli show, kterou kromě uší ocenily i oči. Proudy laserů, skvělé projekce – jak výstižná je pro melancholicky-strojovou hudbu PSB kombinace matematických vzorců, na jejichž pozadí tančí baletní dvojice!, barevné mechanické hlavy či ubíhající silnice. A kostýmy. Spoustu kostýmů, jejichž styčným bodem byla fluorescentní oranžová barva a jakási zvířecí hlava. Tu na sobě měli nejen oba tanečníci, kteří svým skotačením mimoděčně podtrhli lehce ironickou linku kapely, ale i trika k aktuálnímu turné.

Recenze loňské desky Electric: Pet Shop Boys na skvělém večírku pro dospělé

A pak je tu skvělý Neil Tennant se svým neviditelným „řidičem“ Chrisem Lowem za syntezátorem. Tennant toho kromě obligátních pozdravů Praze moc nenamluvil a většinu času prostál v typické póze – levá ruka s mikrofonem předsunutá, pravá lehce za tělem plus naprostý klid v okruhu několika metrů. V lesklém obleku, střapaté čapce či popelářsy oranžové bundičce střídal novější, experimentálnější kousky Axis nebo Leaving se starými dobrými Suburbia, It´s a Sin, Domino Dancing či Always On My Mind. Byly to samozřejmě právě tyhle písničky, při kterých se publikum nejvíc radovalo a sborově zpívalo, ovšem potěšila i Thursday z aktuální desky Electric s přednahranou rapovou vložkou hostujícího třicetiletého Exampla. Když pak Tennant navázal kontrastně vysokým hlasem, přirozeně vyplynulo, jak aktuální Pet Shop Boys jsou i v roce 2014.

Jistě, nebyl to nikterak přelomový koncert, ostatně takové už od Pet Shop Boys asi nikdo nečeká. Skvělé je ovšem zjištění, že Tennant a Lowe jsou naživo pořád stejně dobří jako na deskách – a i ty točí stále dobré. Sympaticky začarovaný kruh. A je tu odůvodněný předpoklad, že se v tom kruhu budeme s Pet Shop Boys ještě pár let motat.

Pet Shop Boys
Support: Cartonnage
Praha, Forum Karlín, 13. 8. 2014
Setlist: One More Chance/A Face Like That, Opportunities (Let´s Make Lots of Money), Fugitive, Integral, The Rite Of Spring, I Wouldn´t Normally Do This Kind of Thing, Suburbia, I´m Not Scared, Fluorescent, West End Girls, Somewhere (Leonard Bernstein cover), Leaving, Thursday, Love etc, I Get Excited (You Get Excited Too), Rent, Miracles, It´s a Sin, Domino Dancing, Always On My Mind, Go West, Vocal 

Témata:,