Písně k bondovkám – prestiž, sláva i zapomnění


Co mají společného Robbie Williams, Kaney West, Guns N' Roses, Céline Dion a Karel Gott? Všichni se nechali inspirovat Jamesem Bondem a vytvořili písně, které se do našich pamětí leckdy zapsaly více než oficiální skladby.

Sklenka Martini, rychlá auta, sexy dívky, zákeřný padouch s plánem na ovládnutí světa a také skvělá hudba, to vše symbolizuje svět Jamese Bonda. Největší hvězdy se proto ucházejí o to, aby se i ony mohly zařadit  do společnosti těch, kteří měli čest nazpívat ústřední píseň. Jenže filmů je pouze 22, ale hvězd hudebního nebe bezpočet…

Písně nejsou věčné
Přestože bondovky jsou celosvětovým fenoménem, zdá se, že nazpívání ústřední písně neznamená záruku

Goldfinger, kde zpívala Shirley Bassey

věčné slávy. Typickým příkladem může být Shirley Bassey, která nazpívala průvodní písně hned ke třem bondovkám (Goldfinger, Diamonds Are Forever, Moonraker), nicméně jen málokomu v našich zeměpisných šířkách její jméno něco řekne. Obdobně dopadly i Sheena Easton (For Your Eyes Only) a Rita Coolidge (All Time High). Překvapivým propadákem se stala i píseň We Have All the Time in the World, již nazpíval Louis Armstrong k filmu V tajné službě Jejího veličenstv.Nicméně vinen zřejmě nebyl ani tak výkon rodáka z New Orleans,lako spíše celá úroveň této bondovky, na kterou by mnozí raději zapomněli.

And Oscar goes to…
Opravdovým hitem se stala roku 1973 píseň Live and Let Die Paula McCartneyho a jeho Wings. Úspěch byl podtržen nominací na Oscara. Vítězem se nicméně stala ústřední skladba The Way We Were ke stejnojmennému filmu Barbry Streisandové. Písni A View To A Kill od Duran Duran se jako jediné podařilo stanout na vrcholu americké hitparády. Dodnes bývá řazena do žebříčků nejlepších písní roku 1985.Roku 2002 se své role zhostila i Madonna a poslední bondovce s Piercem Brosnanem propůjčila nejen svůj hlas, ale také se objevila v miniroli instruktorky šermu. Letos na filmové plátno vstoupí v pořadí již 22. bondovka Quantum of Solace. Ústřední píseň k ní nazpívali Alicia Keys a Jack White známý z kapely White Stripes. Jestli zmizí v propadlišti dějin, nebo se zapíše zlatým písmem do společnosti jiných bond songů, ukáže až čas. Zatím je jistá jen jedna věc, jedná se o první duet v historii tohoto fenoménu.

Nevybrali mě? Nevadí, vyberu se sám
Asi tak by mohli zareagovat někteří aktéři hudebního nebe poté, co se dozvěděli, že opět nebyli vybráni. Jenže kdo chce, zadní vrátka si najde. K fenoménu Jamese Bonda se tak pojí i mnoho písní, které se jím nechaly inspirovat. Své ke slavnému agentovi řekli například Guns N‘ Roses a Geri Halliwell, kteří nahráli

Soundtrack k Dnes neumírej

vlastní verzi Live and Let Die. Céline Dion přezpívala skladbu If You Asked Me To, která se objevila ve filmu Povolení zabíjet. Osobitě se písní k bondovce zhostili i Kanye West a Robbie Williams. Prvně jmenovaný použil motiv z písně Diamonds Are Forever pro svůj vlastní počin Diamonds of Sierra Leone. Robbie Williams zašel ještě o kousek dál, pro svůj hit Millennium se nechal inspirovat skladbou You Only Live Twice. Jako třešničku na dortu pak i videoklip natočil ve stylu Jamese Bonda, prý aby producentům ukázal, že by se náramně hodil pro roli tohoto svůdce a nepřemožitelného agenta.

Jako James Bond
Fenomén Jamese Bonda se nevyhnul ani českým hudebním výšinám. Asi nejznámějším interpretem, který se také nechal inspirovat fantaskním světem agenta 007, je Karel Gott. Jeho píseň stylově nazvaná Jako James Bond ukazuje, že je možná škoda, že oko britských producentů nezabloudilo až do našich krajin. S úsměvem na tváři si můžeme představovat, jak by asi vypadala ústřední píseň ke Quantum of Solace, ve které by se po boku Alicii Keys ladně pohyboval božský Kája.

O Bondovi si přečtěte také tady.