Písnička na květen


Pomalu máme konec května a mě napadá, že bych mohl pouvažovat nad tím, jaká je ideální písnička na květen. Vlastně si říkám, že bych mohl založit něco jako seriál uvnitř seriálu a každý měsíc o jedné takové napsat. Nevím, jestli se mi to bude dařit pravidelně – ale proč to nezkusit?

Abych to rovnou porušil, musím říct, že na květen mám hned celé album. Květen je pilíř jara. Je to jeho vlajková loď. A já mám jako nejjarnější album jednoznačně Get Happy!! od Elvise Costello & The Attractions. Už několik let si ho neopomenu alespoň jednou na jaře pustit. Protože to album mě dostává přesně do takové nálady, jako si vytklo v názvu. Je rozjařené. Snad bych i řekl, že vyzařuje pozitivní energii. Alespoň hudebně.
Album je neobvyklé i tím, že se „Bob Dylan Nové vlny“ rozhodl na každou stranu vinylu nahrát rovných deset písniček. Ale věřte, že ta dvacka proletí rychleji, než byste chtěli. Ostatně skoro všechny písničky mají nad tři minuty a nad čtyři nejde žádná.

Poslechněte si Elvise Costello

http://www.youtube.com/watch?v=vRT8nA665Gs

Z Far Away jsem celý pryč
Dobře, to je hezké, ale uznávám, že to neplatí. Na květen musím vybrat jen jednu písničku. Takže kterou? Mám-li se držet v klasických intencích máj – lásky čas, tak bych na letošek vybral třeba Far Away z loňské desky In Ghost Colours od Cut Copy.

Jednou si ji pustím a po zbytek dne se mi vrací jako bumerang. Vím, že u australské kapely je to trochu laciné přirovnání, ale nemohl jsem si pomoct. Na druhou stranu je to pořád lepší, než kdybych třeba napsal, že je neobvyklá jako latimérie podivná.
Je-li květen měsíc lásky, pak je nutné podotknout, že v písničkách se nejlépe vyjímá láska nenaplněná, nešťastná nebo jinak nezdařená. A Far Away přesně taková je. Nešťastná láska je dobrá látka.

Poslechněte si Far Away

http://www.youtube.com/watch?v=78HegEcMgsg

Samozřejmě, že to není úplně tragická písnička; s takovou bych vás v květnu neotravoval, tu si nechám na listopad. I přes nepochybnou upřímnost její text náznaky ironie obsahuje, a ještě to umocňuje osmdesátková hudební složka. Ale v tom je ten fígl! Cynik se nejlépe dojme, když může říct, že tam přeci cítí trochu ironie. To my z města potřebujeme. Refrén má až omamně krásnou melodii, která vás dojme i rozesměje zároveň. A navíc se na ni dá tancovat. Když ji pouštím jako DJ, tak mám záruku, že alespoň já si na ni zatančím bezvadně. Úhrnem nám tedy vychází jednoznačně pozitivní píseň! A přesně takovou jsem chtěl na květen vyhledat.
Pomalu abych už myslel na červnovou písničku. Že bych rovnou našel něco na příští týden? To bude den dětí…
mardosha@noise.cz

www.myspace.com/mardosha

Témata:, , ,