Placebo: 7 skladeb, kvůli kterým se vyplatí vyrazit na koncert

josefmartinek

Vyprodáno. Nápis, který visí nad koncertem kapely Placebo, jež se svým emorockem přijede 13. listopadu do pražské Lucerny. Máte lístek? Nebo doufáte, že ho na poslední chvíli seženete? Pokud bude jistě stát za to. Jako warm-up party jsme pro vás ze setlistu turné k aktuální desce Loud Like Love vypíchli sedm písniček, kvůli kterým se na koncert vyplatí vyrazit.

Every You, Every Me (1998, CD Without You I’m Nothing)

Z rané tvorby londýnských alternativních rockerů Placebo vybíráme chytlavou skladbu Every You, Every Me z druhé studiovky Without You I’m Nothing. Ta kromě návykového zvuku kytar vyčnívá také syrovým textem, ve kterém se to hemží obraty typu moje srdce je coura, tvé tělo je k pronájmu. Song zazněl také v soundtracku k filmu Velmi nebezpečné známosti a australská rozhlasová stanice Triple J. ho v roce 2009 ve svém seznamu zařadila mezi sto nejlepších skladeb všech dob.

 

Twenty Years (2004, Once More With Feeling: Singles 1996 – 2004)

Pro další z melanchických zpovědí Briana Molka jsme sáhli do roku 2004, kdy Placebo vydávali výběrovku Once More With Feeling: Singles 1996 – 2004. Potemnělá balada byla jediným novým kouskem, kterou pánové na výběr největších hitů přidali, a zachycuje kapelu v její nejsilnější poloze, tedy na vlnách jako by mimoděčných tónů s mrazivě tesknou atmosférou. 

Poslechněte si Placebo v Youradiu
Koukněte se, co Placebo hrají na turné Loud Like Love

Song To Say Goodbye (2006, Meds)

Meds – podle mnohých nejlepší deska Placebo – nabízí řadu silných skladeb. Třeba Song To Say Goodbye; z dramatické balady s drogovou tematikou emoce doslova stříkají. Hořký koktejl posmutnělých vokálů, depresivní nálady a existenciálního nádechu jistě namíchá britské trio také v Praze.

 

Inra-Red (2006, Meds)

A ještě jednou skvělá deska Meds, tentokrát v podobě singlu Infra-Red. Euforická návyková hymna ve středním tempu stojí na jednoduchém kytarovém riffu, který z hlavy jen tak nedostanete. Infračervený song se navíc dočkal také zajímavého videoklipu, v němž lezou slizcí brouci.

 

For What Is Worth (2009, Battle For The Sun)

Song For What Is Worth uváděl jako první singl předposlední desku Battle For The Sun z roku 2009. Skladba se od předchozích vybraných kousků liší rockovou úderností a jasným tahem na bránu, z textového hlediska jde pak o další depresivní sondou do duše kontroverzního frontmana. A na koncertě přijde v záplavě melancholických tónů přímočará vypalovačka vhod.

http://www.youtube.com/watch?v=RBeCgtgr6Rs

 

Loud Like Love (2013, Loud Like Love)

Čtyři roky nechala skupina své fanoušky čekat, než se letos vytasila s novou deskou Loud Like Love (recenze). Titulní písnička mnohé překvapila optimismem, jindy utrápený zpěvák v ní totiž oslavuje lásku. A navíc skvěle funguje – postupně gradující stadionová hymna patří k tomu nejchytlavějšímu, co kdy skupina vytvořila. Pokud máte raději Briana nešťastného a depresivního, pak smutnit nemusíte, na desce se ze svých trápení znovu vyzpívává více než dost. Jen to tentokrát zní o něco víc přeslazeně a méně syrově.

 

Million Little Pieces (2013, Loud Like Love)

Přestože se většina názorů shoduje, že zářijový počin není nejlepším albem Placebo, vybíráme i vzhledem k aktuálnímu turné z Loud Like Love rovnou dvě písně. V atmosférické, bezmála pětiminutové baladě A Million Little Pieces se na pozadí pulzující melodické linky frontman znovu vypovídává ze životních strastí a nenapravitelných chyb. Pro mnohé vrcholná skladba alba slibuje silné zážitky i pro třináctý listopadový večer, kdy by měla v Praze zaznít naživo.

 

Témata: