Plzeň žije divadlem: Dveřmi z Živé ulice vyšli akrobati, loutky i zpívající Anna Polívková

karolinabranikova

V ulicích Plzně bude tento týden živo. Začal totiž první blok festivalu Živá ulice s názvem Za dveřmi... je divadlo!, který potrvá až do neděle 19.7. Vybrali jsme pro vás pět představení, která stojí za to zažít.

Divadlo Continuo Theatre/Caravan Obscura 

O středeční otevírák se postará mezinárodní multižánrová formace Divadlo Continuokterou před dvaceti lety založil režisér Pavel Šťourač. Skupina nezávislých umělců ve svých představeních využívá pohyb, hudbu, fyzické herectví, tanec, cirkusové techniky, živou muziku a v inscenacích často přechází od divadelní poetiky k pouličnímu až cirkusovému umění. 

Pro plzeňský festival dvakrát sehrají novocirkusové představení Caravan Obscura, které mělo premiéru v květnu na EXPO 2015 v Miláně. Příběh z maringotky doprovázejí loutky a živá hudba a vidět ho můžete ve středu 15. řervence od 16:00 a 17:30 v Mlýnské strouze. 

Anička Polívková a Iby Pop / Aniby neřekla

Nikdo by ani neřekl, že se dá Anna Polívková na skládání a zpívání písniček. Sympatická herečka se ale dala dohromady s hudebníkem Jakubem X. Barem a pod pseudonymy Iby Pop a Nna Poli vytvořili duo AnIby neřekla. Anna zpívá a tančí, Jakub ji doprovází na kytaru a sem tam zpívá a sveřepé písně tvoří zábavnou podívanou na pomezí hudební performace, divadla, pantomimy, muzikálu a satiry. Anna si uvědomuje své pěvecké nedostatky a baví publikum na svůj účet. Konečně někdo. Na tuhle zábavnou podívanou se můžete těšit ve středu 15. července od 19:00 v Mlýnské strouze.

Long Vehicle Cirkus – Alenka!

Na poctivé cirkusové triky se mohou návštvníci festivalu těšit v podání umělců z české skupiny Long Vehicle CircusSympatičtí artisté bravurně propojují chůzi na vysokých chůdách s tancem, pantomimou, divadlem i prvky nového klaunství. V představení Alenka! hrají herci, chůdy, zpěvačka a jedna lavička v nadživotní velikosti, kteří diváky přenesou fantaskního světa plného roztodivných podivuhodností. 

Oliver Zimmermann & V.O.S.A. Theatre / Brána do fantazie

Skupina Vosa Theatre je na festivalu Za dveřmi jako doma. Akrobati a performeři si ale letos přivezli posilu – německého provazochodce Olivera Zimmermanna, který je jedním z dvaceti lidí na světě, kteří se zúčastnili kilometrového přechodu po laně. Vystoupení Brána do fantazie se odehraje na nádvoří DEPA2015 a zapojí i přítomné skulptury Čestmíra Sušky. Těšit se můžete na akrobativké stroje, žonglování, pantomimu. Představení vzniklo přímo pro účely festivalu a prostorpy DEPA a jeho jedinou světovou můžete vidět už 15.7. od 19:00. 

Compagnie Des Pieds Perchés

Dvě Švýcarky, jeden provaz, francouzksý cirkus. To je Compagnie Des Pieds Perchés – duo akrobatek na laně, které se tuzemskému publiku představilo například na Letní Letné nebo na festivalu Cirk’UFF v Trutnově. Závěsnou akrobacii, lana, provazy, lanka a hlavně vtip beze slov ovládají tyto dvě umělkyně s nadpřirozenou lehkostí a jednoduchost motivů a ladnost jejich pohybů vám prostě poplete hlavu. V pátek 17. 7. jim bude od 16 hodin patřit plzeňská Mlýnský strouha. 

Závěsná akrobacie na laně je doménou tohoto souboru. Jeho představení mohli diváci zhlédnout nejenom v zahraničí, ale také u nás například v loni na mezinárodním festivalu Letní Letná. Přijďte se zamotat do krás a umu dvou umělkyň!

 

Témata: