Podfukáři: Příliš mnoho shod, náhod a nesmyslů

Stefan-Titka

Aby se Podfukáři zařadili mezi nejpovedenejší filmy letošního roku, nesměli by spoléhat na příliš mnoho náhod, shod okolností a čistých nesmyslů. Škoda, protože pod vedením režiséra Louise Leterriera děj filmu odsýpá a zápletka spravedlivých kouzelníků vykrádajících po robinhoodovsku banky hlavně ze začátku funguje.

Čtveřice iluzionistů v přímém přenosu během svého vystoupení v Americe vykrade banku ve Francii. Jak? To musí detektiv Rhodes v podání Marka Ruffala zjistit co nejdřív, protože pro Čtyři jezdce, jak si iluzionisti přezdívají, je tohle teprve začátek.

Podfukáři se od začátku snaží diváka přesvědčit, že čím pozorněji se bude dívat, tím pravděpodobnější je, že bude oklamán. Silná premisa, která naznačuje, že by Podfukáři rádi aspirovali na ten typ snímku, který nejen na dvě hodiny zabaví, ale zároveň intelektuálně stimuluje. V případě Podfukářů jde ale spíš o intelektuální škádlení, jelikož tvůrci sliby naplňují jen z části a spíše sázejí na efekt. Přechytračit diváka se jim pravděpodobně nepovede.

Chtě nechtě se tu nabízí srovnání s Dokonalým trikem Christophera Nolana, který i přes odlišný dobový kontext s Podfukáři do značné míry sdílí motiv hry s publikem. Dokonalý trik to dokázal – předvedl mu kouzelnické číslo o třech aktech a na konci ho zanechal s otevřenými ústy. Podfukáři se snaží o to samé, ale Dokonalému triku se nevyrovnají. Na to scénář až moc klouže po povrchu a spoléhá na příliš mnoho náhod, shod okolností nebo čistých nesmyslů.

Jestli Podfukáří v něčem bodují, tak v efektním provedení kouzelnického čísla (a v druhém plánu tak i odvádění pozornosti od příliš chtěného scénáře). Pod vedením původem francouzského režiséra Louise Leterriera (Kurýr, Souboj titánů) děj odsýpá a zápletka spravedlivých kouzelníků vykrádajících po robinhoodovsku banky hlavně ze začátku funguje. Hledání pointy je chvilku zábavné.

Zásluhu na tom mají i herci, jejichž vzájemná interakce baví. Jesse Eisenberg opakuje umírněnější verzi ukecaného Marka Zuckerberga z filmu Social Network, která mu očividně sedí, a takoví Mark Ruffalo nebo Woody Harrelson jsou už také jistotou, jež málokdy zklame.

Podfukáři ale nakonec stejně nejvíc ze všeho připomínají nepříliš povedené kouzelnické číslo. Takové, při kterém kouzelníka nachytáte na švestkách a králíka najdete zastrčeného ve skryté přepážce „prázdné“ krabice. V momentě, kdy tohle zjistíte, kouzlo přestává být iluzí a stává se prachsprostým podvodem.

Podfukáři
USA/krimi/116 minut
Režie: Louis Leterrier
Hrají: Jesse Eisenberg, Morgan Freeman, Woody Harrelson, Mélanie Laurent, Mark Ruffalo a další
Premiéra v ČR: 13. 6. 2013

Témata:,