Podzimní depka a špetka humoru

Lubos-Prochazka

Při poslechu nového alba Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievaju Filipa může mít posluchač velmi rozporuplné pocity – na chvíli vyloudí úsměv, vzápětí mu jde mráz po zádech. Ve všech 12 písních však vnímá velmi zajímavé nadčasové texty. Zkrátka výborné album tří umělců, kteří spolupracovali v 80. a 90. letech minulého století.

Deska, kterou zaranžoval a produkoval Oskar Rózsa, je velmi netradičním počinem. Zpěvák Richard Müllera herec Milan Lasica totiž na jednom nosiči shromáždili písně slovenské hudební legendy Jaro Filipa, skladatele, humoristy, dramaturga a herce, který v roce 2000 ve věku 51 let předčasně zemřel. Jde přitom o nové aranžmá songů, ke kterým Müller a Lasica v minulých letech napsali texty – a hezky si je nyní na desce vyměnili! Zatímco Müller zpívá ty Lasicovy, Lasica zase – vynikající herec promine – v mnoha případech spíše jen recituje texty Richarda Müllera.

"Ptačí písně alba"
Hned ve dvou písních od Lasici jsou tématem ptáci. Jde o song Vyletěl vták, který celé nabité album otevírá, a předposlední píseň Sťahovaví vtáci. V obou písních, které interpretuje démonický a stále dobrý Richard Müller, zaznívá, jak by bylo krásné mít křídla jako ptáci a zažívat jejich slast vznášet se u oblak. Sťahovaví vtáci dokonce srovnávají ptáky, kteří odlétají na jih, s muži, co létají od milenky k ženě. Do textu přitom zaznívají klavír a křídlovka, takže máte pocit, jako byste někde nad ránem seděli v zapadlém jazzklubu.

O ptácích je tak trochu řeč i ve velmi nadčasové písni My sme národ holubičí, kterou otextoval Milan Lasica. Je o zemi, která nerozbila pro svět atom, ani nenabídla Pythagorovu větu. Přesto je tady a s tím se všichni musí smířit. Je snad řeč o Slovensku nebo Česku? Text se hodí na oba státy.

Stále aktuální Do batožka

Nejvíce ale uchvacuje depresivní píseň Boh aj v pekle prsty má – s pořadovým číslem 4. Müllerův výborný text zpívaný Lasicou spojuje dobro a zlo – jako třeba Hitlera se Stravinským nebo Kennedyho s Husákem. Píseň Do batožka v Müllerově podání by si měli přehrát všichni politici. Je o lhářích, přetvářce a podrazácích! Během samotové revoluce v roce 1989 měla obrovský úspěch – a zdá se, že dnes je také velmi aktuální.

Na desce nechybějí ani nové aranže známých hitů Jaro Filipa jako Cigaretka na 2 ťahy nebo Milovanie v daždi.

Poslechněte si Milovanie v daždi v podání Richarda Müllera

http://www.youtube.com/watch?v=niO32rqS3dk&feature=PlayList&p=AAEDC053DC53D269&playnext=1&playnext_from=PL&index=39

Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievaju Filipa
stopáž 55:54, vyd. Sony BMG

Témata: