Poets of the Fall: Kapela z počítačové hry je skvělá i na nové desce

david-p-stefanovic

Na finské rockové kapele Poets of the Fall je zvláštní jedna věc: za celých 11 let nenatočili snad jedinou špatnou píseň a nevydali žádné slabší album. Slávu jim přinesla hlavně píseň Late Goodbye z počítačové hry Max Payne 2, ovšem výborné je i nové album Jealous Gods. Tam, kde ostatní žánrové kapely dodýchávají, Poets of the Fall startují.

Finská rocková kapela Poets of the Fall oslavila loni deset let a letos do diskografie přihodila šesté album. Dávno pryč jsou časy, kdy členové skupiny prodali byty a opustili zaměstnání, aby dali v garáži dohromady svůj debut. Z jejich písniček je ale pořád cítit stejné nadšení. Nadšení, z něhož před lety vnikla Late Goodbye, ústřední píseň počítačové hry Max Payne 2, která Poets Of the Fall přinesla mezinárodní uznání.

Poets of the Fall máme i v Youradiu

Dál to zní jako pohádka. Debutové album Signs of Life (2005) se hned po vydání uhnízdilo v čele finské hitparády, v níž vydrželo přes rok. Tohle i jejich druhé, Carnival of Rust (2006), jsou ve Finsku platinové, a i později Poets of the Fall lámali rekordy: na prvním místě hitparády se umístili hned se čtyřmi deskami v řadě. Splněný sen pokračoval mezinárodními turné – POTF mají rozsáhlé fanouškovské základny v Německu, Rusku či Brazílii. Jen gig v Praze jim na kontě bohužel pořád chybí.

Na Poets of the Fall je zvláštní jedna věc: za celých 11 let nenatočili snad jedinou špatnou píseň a nevydali žádné slabší album. A přitom s novým materiálem přicházejí se železnou pravidelností každý druhý rok. Začíná to skoro smrdět smlouvou s ďáblem, nicméně fanoušci si rozhodně nemohou stěžovat.

Letošní Jealous Gods se drží osvědčených postupů: lehký rock s chytlavými texty, protkaný prvky španělské hudby a country. Všemu vévodí trademarkový falzet zpěváka Marka Saaresta. Proti předchozím deskám je tu patrnější posun k tvrdšímu, až metalovému zvuku a objevuje se první instrumentální skladba kapely – Rogue. Ta je patřičně epická, aby nabudila sál či stadion v půlce setu, zatímco zpěvák odpočívá.

Stejně jako z předchozích alb, i z Jealous Gods vyzařuje zábava, kterou si kapela při jeho natáčení užila. Muzikanti neváhají experimentovat, přeskakují z žánru do žánru i v průběhu jediné skladby. Dobrou ukázkou je nejlepší song alba, Brighter Than The Sun, který přechází od jemně akustické podoby až k elektrickému sólu. A nechybí ani prvoplánově dojemná (a přesto vždy zabírající) píseň, jakou mají POTF na každé desce; tentokrát je to Rebirth s poetickým vyznáním For you, I would even trust the devil for rebirth. Internetové nadšence potěší i klipy. Singl Daze naplňuje nejlepší tradici groteskní podivnosti, kterou zavedlo oceňované video k písni Carnival of Rust ze stejnojmenného alba.

Poets of the Fall odvedli na letošní novince na své poměry klasickou práci. Jejich průměr je ovšem tak vysoko, že tam, kde jiné žánrové kapely stěží dodýchávají, oni se teprve rozehřívají. Doufejme, že to jednou naživo poznají i čeští fanoušci.

Poets of the Fall – Jealous Gods
Vydavatelství:
Insomniac
Celkový čas: 49:37
Seznam skladeb: Daze, Jealous Gods, Rumors, Brighter Than The Sun, Love Will Come To You, Rogue, Rebirth, Hounds To Hamartia, Clear Blue Sky, Choice Millionaire, Nothing Stays The Same  

Témata: