Pohoda 2010: „Tohle je nádherné místo,“ chválili festival zpěváci

Jana-Moravcova

„Tohle je nádherné místo,“ rozplývala se zpěvačka Juliette Lewis během koncertu na slovenském festivalu Bažant Pohoda. Nejen Juliette ale pocítila neopakovatelnou atmosféru jedinečného slovenského fesťáku. Letošní čtrnáctý ročník jednoho z nejlepších festivalů ve střední Evropě zvládl uspořádat neopakovatelný zážitek pro téměř třicet tisíc lidí i bez velkolepého headlinera.

Den první – čtvrtek: rozestavěných stany a okukování areálu
Že se na trenčínské letiště letos sjede rekordní počet návštěvníků (jejich počet se blížil ke 30 tisícům), bylo jasné už během čtvrtečního odpoledně. Startovací večer, kterému kralovali britští veteráni The Stranglers a Státní filharmonie Košice, nabízel v porovnání s pátkem i sobotou nejpříjemnější podnebí a areál sympaticky zahřál do provozní teploty. Kdo si nevybral z programu, mohl alespoň zapálit svíčku na místě, kde se během loňského Radostní Klaxonsročníku zřítil velkokapacitní stan, jehož konstrukce zabila tři lidi, a zahrát si na jeden ze tří klavírů, které dotvářely atmosféru pietního místa.

Den druhý – pátek: Nejlepší byli Ian Brown a Klaxons
Po velmi chladné noci se festivalový park probudil do horkého dne a bránami proudily další davy natěšených návštěvníků. Cíl jasný: stihnout co nejvíce z nabitého programu.
Výběr nerozhodnutým ztěžovala velikost areálu a vzdálenost mezi všemi pódii, organizátoři letos prostě nedali na výběr a kvůli desítkám excelentních mladých i starších kapel museli návštěvníci areálu naběhat v parném dni spousty kilometrů.
Největším lákadlem byla hlavní Bažant stage, kde sehrál svůj set i bezprostřední veterán britské nezávislé rockové scény Ian Brown. Fakt, že kdysi přepisoval hudební dějiny, na sobě nedal znát a svou vymezenou hodinku věnoval davu. "Moc se mi to líbí, je to inspirativní hudba," řekl Ian Brown v zákulisí o festivalovém line-upu. Stejně nadšeně spolupracovalo publikum i vzápětí, když Iana vystřídal objev britské scény posledních let – Klaxons. Zahráli všechny velké hity z jediného alba Myths of the Near Future, ale i nové kousky z desky, která je plánovaná na příští měsíc.

Klaxons na Pohodě

K mikrofonu se ten den dostaly i dvě nadějné české formace. Opožděný set namísto Micachu And the Shapes, kteří nakonec nepřicestovali (údajně se pohádali tak, že hrozí i rozpad kapely) zahráli WWW. Silný a notně psychedelický Neurobeat uhranul celý O2 stan, stejně jako elektronická trojka Kazety roztančila dav ve stanu Európa.
Zmínku si zaslouží i britská formace Metronomy, irští písničkáři Interference, jejich krajan Jape a samozřejmě okouzlující Jana Kirschner v bílých šatech a červeném kloboučku.

Pietní místo se svíčkami: vzpomínka na oběti loňské tragédieDen třetí – sobota: horko a Vivaldi
Hodně pít, schovat se do chládku a sbírat síly na večer. Tak znělo heslo pro sobotní odpoledne. Téměř vyprodanou Pohodu čekalo to nejlepší, co mohl letošní line-up nabídnout.
Horkem zmožení fandové schovali své sluníčkem popálené údy do stínu nebo pod chladivý proud vody z hasičské hadice a vyčkávali večera. Čekání jim zpříjemnil Slovenský komorný orchestr Bohdana Warchala reprodukcí Vivaldiho Čtvero ročních období. Orchestr hrál pro ty, jejichž životy vyhasly po loňské tragédii; všechna ostatní pódia tak na hodinu utichla.

Ti, kterým zbývalo dost sil, později tančili při setech africké legendy Orchestra Baobab nebo norské formace Casiokids. Snad nejživelnější show předvedla na hlavní stage americká herečka, toho času výbušná a možná lehce afektovaná zpěvačka Juliette Lewis. Naboso, v podprsence z peří a s modrými vlasy jako nedávno na hradeckém Rock for People ze sebe a ze svého hrdla vydala tolik, že by se i Janis Joplin divila. Energickým rockovým vystoupením si po chvíli podmanila dav a naučila jej něco málo doprovodných popěvků.

Skvělí The XXTy největší stars ale zatím utužovaly účesy – Scissor Sisters po vydání třetí studiovky nastoupili ve velkém stylu a k nadšení všech si hit I Don‘t Feel Like Dancin‘nenechali až nakonec. Po jejich setu dostaly taneční rytmy na chvíli vale – přednost měl švédský písničkář José Gonzáles (od něho znáte hlavně hit Heartbeats, který samozřejmě zazněl také ) nebo zásilka z chladného Islandu Múm. Atmosférický zážitek nabídl i loňský objev – britští křehce našlápnutí The XX, kterým nad hlavami poletovaly stovky svítících lampionů. Po vystoupení The XX ale přišel opět čas na taneční rytmy. Nejdelší set mohl nahrát hlavní headliner, britský producent a hudebník známý jako Leftfield. Tancechtivý dav bavil půldruhou hodinu.

The XX na Pohodě

Pohoda 2010 byla téměř vyprodaná, na festival dorazilo skoro 30 tisíc lidí a chybělo jen pár desítek prodaných vstupenek. Server DMC Update ji zařadil ve svém festivalovém speciálu po bok legendárních open-air festivalů jako Glastobnury nebo Roskilde mezi 60 nejlepších na světě. Proč? Díky bezchybné organizaci (včetně splachovacích toalet a cisteren s pitnou vodou po celém areálu), lidskému přístupu, skvělým fanouškům a rozmanitému line-upu.

Bažant Pohoda 2010
Hlavní hvězdy: Scissor Sisters, The XX, Leftfield, Ian Brown, Juliette Lewis
Letiště Trenčín, Slovensko, 8.- 10. července 2010