Pohřeb Michaela Jacksona se uskuteční v den jeho narozenin


Pohřeb amerického zpěváka Michaela Jacksona proběhne 29. srpna, v den jeho nedožitých 51. narozenin. Oznámení Jacksonova otce citovala agentura Reuters. Jackson, který zemřel 25. června po srdeční zástavě, bude pohřben na hollywoodském hřbitově Forest Lawn v Los Angeles.

Veřejné rozloučení s Jacksonem se konalo 7. července v losangeleské aréně Staples Center. Dřívější neověřené zprávy uváděly, že se pohřeb slavného amerického zpěváka již konal, a to v úzkém rodinném kruhu na začátku srpna. Michaelův otec Joe Jackson ale americkému listu New York Daily News řekl, že přesný program posledního rozloučení se upřesnil teprve před několika dny. Mluvčí rodiny Jacksonových uvedl, že pohřbu se zúčastní pouze členové rodiny a blízcí přátelé. Úmrtí nebylo do detailů objasněno, spekuluje se o předávkování léky. Výsledky pitvy jsou podle agentury  AFP takřka týden k dispozici, na žádost policie nebyly zveřejněny. (Na Kouli čtěte o úmrtí Michaela Jacksona.)

Podívejte se, v čem byl Michael nedostižný

http://www.youtube.com/watch?v=uzYhacSjWEU&NR=1

Michael Jackson bude pohřben s replikami Michelangelových děl
 "Rodina Jacksonových opět chce vyjádřit vděčnost všem Michaelovým fanouškům na celém světě za jejich podporu v těchto těžkých časech," uvedl mluvičí Sunshine v prohlášení pro tisk. Michael Jackson podle něj bude pohřben ve Velkém mauzoleu hřbitova Forrest Lawn. Podle internetové stránky hřbitova je mauzoleum vyzdobeno replikami Michelangelových děl. Je v něm také na skle kopie Poslední večeře od Leonarda da Vinciho. Na hřbitově je například pohřben Clark Gable či Jean Harlowová a další hollywoodské hvězdy. 

V den Jacksonova pohřbu a nedožitých narozenin se na jeho počest v newyorském Brooklynu uskuteční velká pouliční party, na níž se zazní zpěvákovy písně. Pořádá ji známý režisér Spike Lee, který s Jacksonem spolupracoval na videu k písni They Don’t Care About Us. Starosta Brooklynu Marty Markowitz na slavnosti také vyhlásí 29. srpen Dnem Michaela Jacksona.

Katherine Jackson se  obává o odkaz svého syna
Do obchodů by se podle AP mělo brzy dostat oficiální zboží připomínající Michaela Jacksona, například sběratelské karty, mobilní vyzvánění nebo oblečení. Jacksona matka Katherine Jackson stáhla námitky proti smlouvě s obchodní společností Bravado, která prodej suvenýrů zajišťuje. Zatím nejasný zůstává osud výstavy pamětihodností z pozůstalosti "krále popu". Společně s filmem zachycujícím Jacksonovy hudební zkoušky pro sérii koncertních show v Londýně ji chtěla 30. října uvést americká společnost AEG Live.

Soud měl o smlouvě mezi správci Jacksonova majetku a AEG Live týkající se výstavy rozhodnout v pondělí, místo toho ještě jednou prošetří, zda smlouva nepoškodí Jacksonovo jmění. Katherine Jackson, která má společně se třemi vnoučaty obdržet velkou část Michaelova majetku, údajně se smlouvou nesouhlasí, protože se obává o odkaz svého syna a také o rozdělení výnosů z výstavy. Podle agentury AP se chce stát jednou ze smluvních stran v obchodu, který může Jacksonově pozůstalosti přinést asi šest milionů dolarů (zhruba 110 milionů korun). Soud jí to nemůže umožnit, protože není majitelem Jacksonova jmění.
  

Témata: