Pojeďte s námi na turné, prosili Daughtry v Roxy osvětlovače

david-p-stefanovic

Jen z poloviny zaplněný sál pražského klubu Roxy poprvé přivítal v Čechách kapelu vedenou sympaťákem Chrisem Daughtrym - osm let od vydání debutového alba. „Je to ostuda,“ přiznal zpěvák. Celý koncert s publikem komunikoval a vtipkoval, ukázalo se ale, že hudbu, kterou s kapelou dělá, je vlastně lepší poslouchat z gauče v obýváku.

Energii do žil se fanouškům, kteří do Roxy dorazili, pokusili vlít nejdřív předskokani Kofe-In. Vzhledem k tomu, že v sobotu dostali v rámci ankety Žebřík cenu za desku roku a část kapely nešla vůbec spát, vymáčkli ze sebe maximum. Kofe-In připomínají tak trochu Chinaski z dob prvních alb; co jim chybělo na umu, doháněli energií a šarmem. A pod pódiem se nejedna slečna tvářila, že zná jejich texty, na předskokany to zkrátka vůbec špatné nebylo.

Jakmile na pódium dorazily hlavní hvězdy Daughtry, i polovina sálu způsobila takový povyk, že si muzikanti, kteří ve světě prodávají desky po tunách, mohli připadat jako doma. Zpěvák Chris Daughtry potvrdil, že na fotkách možná vypadá drsně, ale v reálu je to pořád skromný kluk od vedle, kterému nic nedělá větší radost než vylézt na pódium a zpívat lidem. A jeho spoluhráči na tom byli zrovna tak; navzájem vtipkovali, předváděli se a od začátku do konce mezi lidi rozhazovali trsátka. Samotný Chris pak v závěru koncertu slezl z pódia, usmíval se do foťáků a podával si s lidmi ruce. „Platí nás, abychom se bavili. To by mělo být nelegální,“ vtipkoval.

Poslechněte si Daughtry v Youradiu

Daughtry sice přijeli do Prahy propagovat nové album Baptized (recenze), ale dobře si uvědomili, co vyžadují fanoušci, zvlášť takoví, kteří na ně přišli poprvé. Nové písničky tak spíš okořenily pásmo největších hitů z předchozích tří desek, což je dobře, protože Baptized ve srovnání s nimi silně pokulhává.

Stadionové vypalovačce Battleships sice živé předvedení výrazně pomohlo a její refrén „boom, boom, boom“ přesně zapadl do rozparáděného davu, průšvih Waiting for Superman ale průšvihem zůstal. I ten ale věrné publikum ocenilo nadšením, i když se rozhodně nerovnalo tomu, co mezi lidmi vyvolaly největší hity No Surprise nebo Over You. Čím starší písnička, tím lépe.

O třídu líp než všechny ostatní ale působila In The Air Tonight od Phila Collinse. V podstatě jako jediná totiž opravdu zněla, jako by patřila na pódium. Koncert přes všechnu snahu přítomných trochu dojížděl na samotný žánr – jednoduchý rádiový rock, na kterém není co vymazlit a jak přinést naživo přidanou hodnotu.

Ta ovšem opravdu nechyběla představení jako takovému. Zpěvák dokonce neopomněl pochválit ani klubového osvětlovače. Můžeme si vás vzít s sebou?“ zavtipkoval. Pravověrní fanoušci tak díky nakažlivě dobré náladě na pódiu odcházeli naprosto spokojeni. Hudbu samotnou si ale v případě Daughtry bohatě stačí poslechnout v pohodlí domova.

Daughtry
Support: Kofe-In
Praha, Roxy, 16. 3. 2014

Témata:, ,