Pokondr: Muzika na všech rádiích je zastaralá!

Lubos-Prochazka

Český rozhlasový éter zažil hned na začátku ledna jeden velký comeback. Na Frekvenci 1 se totiž po 15 letech vrátilo známé duo Těžkej Pokondr – tedy moderátoři, showmani a občasní zpěváci Miloš Pokorný (45) a Roman Ondráček (43). Posluchače probouzejí v zábavné ranní show Den začíná v osm. Glosují aktuální události, zvou si do studia známé osobnosti - a říkají, že rádia by měla lépe hrát.

Těžkej Pokondr            Foto archiv dvojice

Váš pořad z 90. let na Frekvenci 1 se jmenoval Dance Párty Studio Live. Zvali jste si hosty, kteří ve studiu i živě zpívali – a k tomu mohli přijít do vysílání také lidé z ulice. Je váš nový pořad na F1 Den začíná v osm podobný?
Roman Ondráček:
Není podobný. Ani by nás nebavilo dělat něco, co už máme dávno za sebou. Navíc i doba se hodně změnila. Už netoužíme po tom, aby kdokoliv živě zpíval ve studiu, protože dnes už nám to přijde hodně out. A trošku nedůstojné. Když slyšíme v rádiu někoho živě zpívat, přeladíme!

Podle čeho hosty vybíráte?
Miloš Pokorný:
Něco doporučujeme my sami a zbytek má na starosti produkce F1. A je to tak správné. Nejsme v USA, a tak musíme brát materiál, jaký máme doma. Ale někdy snad zabrousíme i do zahraničí.

Kdo z vás se po těch letech opět postavil za mixážní pult?
Roman Ondráček:
Tuhle otázku jsme vyřešili naprosto originálně – ani jeden z nás. Míchá (pouštět mikrofony, hudbu atd. – pozn. red.) nám kolega Dan Kostka, který je touto novou funkcí naprosto nadšen. Navíc si o tento prestižní post sám zavolal… Údajně.

Co muzika? Vyhovuje vám, co momentálně F1 hraje, nebo budete mít ve své show hudbu vlastní?Miloš Pokorný: Dobrá otázka. Nechceme hned při vstupu mudrovat, ale muzika by mohla být na všech rádiích lepší. Na F1 nám připadá zbytečně zastaralá. Snad se to časem změní, pak by to nemělo chybu.

Poslechněte si Těžkej Pokondr

V prosinci jste podruhé moderovali finále prestižní ankety Český Slavík. Podle mě jste byli super, líbí se mi bezprostřednost a vybočování ze scénáře. Co ale na váš výkon říkal přísný režisér galavečera Jiří Adamec?
Roman Ondráček:
Díky. Máte vytříbený vkus! Jirka Adamec byl velmi spokojen. Sice jsme krapítek přetáhli, ale bylo to ku prospěchu večera. Jirka za námi po přenosu přišel a prohlásil, že to byl moc pěkný večer. Což potěší…

Upřímně – vadí vám, že pořád vyhrává Karel Gott? Nebylo by lepší předat mu doživotního Slavíka a nechat vítězit ty za ním?
Miloš Pokorný: Upřímně? Nevadí nám to. Karel Gott je synonymum Českého Slavíka, tak to je. Až tady jednou nebude, Slavík už nebude mít tu platinu. Prostě Karel je Karel, a zatím tady nikoho lepšího nemáme.

Nedávno vyšla deska s vašimi největšími hity Best of 20. Lidé o ni prý mají velký zájem. Nevzniká tu motivace pro to, abyste udělali nové album?
Miloš Pokorný: Nechceme a nebudeme plašit výkřikem do tmy, že už toho bylo dost, a podobně. Ale teď na to nemáme čas. A upřímně – ani nápady. Navíc fakt máme pocit, že už jsme ty zásadní písničky udělali.Roman Ondráček: Není materiál. Až bude co parodovat a budeme mít chvilku, proč ne?

A jakou dobrou desku jste naposledy slyšeli vy sami?
Miloš Pokorný: Toho je opravdu moc. Ale namátkou nový Seal a jeho Soul. Je to výborně zazpívané, aranže jsou špička… Nebo třeba sólová deska Micka Hucknalla ze Simply Red Tribute To Bobby je senzační.
Roman Ondráček:
A třeba ještě Coldplay máme rádi. To byl výborný koncert v Praze…

Autor je také moderátorem Frekvence 1

Těžkej Pokondr

Dva diskžokejové a moderátoři Miloš Pokorný (45) a Roman Ondráček (43) se seznámili v roce 1989.
Nejprve prošli pražským rádiem Bonton. V roce 1991 byli spoluzakladateli pražského Rádia City. Roku 1994 začali vysílat úspěšnou ranní show na Evropě 2. Ta je rázem katapultovala mezi celebrity. Paralelně přitom vysílali každou sobotu večer hudební pořad Dance Párty Studio Live na Frekvenci 1.

V roce 1996 jim muzikant Ondřej Hejma napsal první hit Saša jede a vymyslel pro ně název Těžkej Pokondr. Dodnes vydali osm řadových desek (několik jich bylo platinových), na kterých velmi úspěšně parodovali známé české i zahraniční písně od 60. let do současnosti. Texty jim většinou napsal lídr kapely Tři sestry, Lou Fanánek Hagen. Na podzim roku 2008 vyšlo dvojici album s největšími hity Best of 20. V lednu 2009 se pak po cestách českými rádii vrátili po 15 letech na Frekvenci 1, kde vysílají ranní show Den začíná v osm.
Úspěchy slaví Těžkej Pokondr i v televizi. V letech 2006 a 2008 oba moderovali na Nově finále
Českého Slavíka. Na Silvestra 2007 uváděli také novácký Mejdan roku z Václaváku.

Diskografie:
1996: Sbohem Tvá Máňa
1998: Víc než Gottzila
1998: Zakázané uvolnění
1999: Vypusťte Krakena
2000: Ježek v peci
2001: Jéžišmarjá
2003: Kuss
2005: Safírový Jadel
2008: Best of 20

Témata: