Pořád je to zábava, výskají Phoenix

Jana-Moravcova

Není snadné navázat na desku, která postavila zásadní milník nejen v historii kapely, ale v rámci celého žánru jménem indie pop. Čtyři roky staré album Wolfgang Amadeus Phoenix sice zůstává na nejvyšším stupni vítězů, kapele Phoenix se ale podařilo navázat slušným kouskem jménem Bankrupt!.

Novinka Bankrupt! kapely Phoenix je deska, která si startovní pozici daleko za čtyři roky starou peckou Wolfgang Amadeus Phoenix rozhodně nezaslouží. V deseti nových skladbách totiž Phoenix jasně naznačují, že tlustou čáru za kariérou oblíbené francouzské kapely ještě nikdo dělat nebude.

Poslechněte si Phoenix v YouRadiu

Pouť za sebepřekonáváním startují svižně a v tónu zmiňované Wolfgang Amadeus Phoenix. Skladba Entertainment šlape – včetně exotických prvků – jako dobře seřízené hodiny a tak trochu posluchače klame. Vystřízlivění ale přijde hned vzápetí. Electrobeaty jako vystřižené s nejlepší disco éry ve skladbě The Real Thing upozorní, že ne vždy stojí ve středu pozornosti líbivá melodie, která klame na první dobrou. Píseň S.O.S. in Bel Air zase neomylně odkazuje na sever k irským zrzounům Two Door Cinema Club. Rozverný taneční rukopis jejich debutu Tourist History je více než jasný.

Do puntíku ale Phoenix splnili své předsevzetí, že Bankrup! má být méně popové album. Ačkoliv jejich skladby stále identifikujeme velmi snadno, na novince je zřetelný silný posun směrem k elektronickým aranžím a tanečnější atmosféře; ať už jde o svižné Entertainment, Don’t nebo syntezátory nabité Drakkar Noir a Bourgeoise. 
Bankrupt! neuspokojí chutě po kompexním albu, které je skvělé od A do Zet. Má své Phoenixmouchy a nudná místa,  Thomas Mars a spol. ale stáli před přetěžkým úkolem. Přesto nahráli album, na němž nenajdete jen upocený sprint za pomyslnou laťkou vytyčenou před čtyřmi lety. Nejvíc ze všeho je Bankrupt! veselá deska, která rozhodně jen nerecykluje minulost.

Phoenix – Bankrupt!
Vydavatel: V2
Celkový čas: 40:33
Seznam skladeb: Entertainment, The Real Thing, S.O.S. In Bel Air, Trying To Be Cool, Bankrupt!, Drakkar Noir, Chloroform, Don’t, Bourgeois, Oblique City

Témata:,