Pošlete rodiče do kina


Režisérka legendární komedie S tebou mě baví svět přichází do tuzemských kin s novou komedií pro starší a pokročilé s názvem Líbáš jako bůh. Na filmy Marie Poledňákové se vždycky ve velkém čeká. Můžeme se i tentokrát těšit na starou dobrou zábavu ve stylu nejlepší komedie 20. století, nebo na opakování vyčpělého humoru z jejího posledního snímku Jak se krotí krokodýli?

Marie Poledňáková je mistryní optimistického pohledu na svět. Nebojí se natáčet podle zajetého schématu, její filmy se liší snad jen prostředím a herci. Ve filmu Líbáš jako bůh, k němuž sama dodala námět i scénář, vykresluje příběh lásky lidí středního věku, zasazený opět do prostředí velké rodiny.

Středoškolská učitelka francouzštiny Helena (Kamila Magálová) žije s rozverným spisovatelem, nyní již bývalým manželem Karlem (Jiří Bartoška). I když je jí přes padesát, začíná nový milostný vztah s lékařem záchranné služby Františkem (Oldřich Kaiser). Ve vzájemném soužití jim brání několik překážek: ať už povedená famílie kolem Heleny, nebo Františkova svérázná manželka (Eva Holubová).

Hlavně aby nechyběl vtípek
Díky velkému množství postav je divák zavalen nezměrným počtem příběhů, historek a intrik. Všechno se narychlo slepilo levným lepidlem, aby náhodou v žádné minutě nechybělo něco nutně úsměvného. Autorka a režisérka chce být komediální za každou cenu. I vážné momenty rozsekne nějakým více či méně trapným vtipem. Eva Holubová je bavič tělem i duší, a v této disciplíně její postava filmu také vévodí. Ale role Bohunky ji vede, obzvláště ke konci filmu, k extrémním krokům, pro normálního člověka téměř nepochopitelným.

Podívejte se na ukázky z filmu Líbáš jako Bůh

Když se dokážete povznést nad rovinu příběhu, vycítíte z filmu příjemnou atmosféru. Podpořila ji podmanivá hudba Petra Maláska a příjemná kamera Martina Duby. Ale základním stavebním kamenem jsou herecké výkony. Především jiskrná, energická a velmi pohledná Kamila Magálová a místy i Oldřich Kaiser vám z plátna vysílají přesvědčivé signály, že po padesátce milenecký život nekončí a že si ho můžete ještě dosyta užít. Nezklame ani Jiří Bartoška se svým ulítlým humorem a dětský objev Filip Antonio v roli Bastíka, jehož Marie Poledňáková přirovnala k někdejší dětské hvězdě, Tomáši Holému. 

Líbáš jako bůh je mírně přepálená komedie o lásce v každém věku. Spoustu prvků se nepodařilo dotáhnout, dějových rovin je až moc, ale v souboji se snímkem Jak se krotí krokodýli vítězí na celé čáře. Být mi padesát, asi bych se občas i zasmál, což by u Krokodýlů nehrozilo, ani kdyby mi bylo pět.

Líbáš jako bůh
Česká republika, 2009
Režie: Marie Poledňáková
Hrají:
Kamila Magálová, Jiří Bartoška, Eva Holubová, Oldřich Kaiser, Nela Boudová, Roman Vojtek, Martha Issová, Filip Antonio, Jaroslava Adamová a další
remiéra v ČR 12. února 2009