Postelový mejdan kapely Sto zvířat

Marek-Bartos

Kapela Sto zvířat si v pražské Roxy udělala „postelový“ mejdan. Ale nenechte se mýlit: nejednalo o nějakou privátní akci, nýbrž o všeobecnou lidovou oslavu nejnovějšího alba s názvem Postelový scény. Zvířata ani tentokráte nikoho svým optimistickým přístupem nezklamala, rozdávala nové i staré hity po hrstech.

Jana Jelínková, zpěvačka Sto zvířat

S koncerty Sto zvířat se to má asi takhle: jestli zrovna máte blbou náladu, jejich vystoupení vám zaručeně veškerý splín z hlavy vyžene. Ne že by texty saxofonisty Tomáše Belky zabředávaly do laciného optimismu, spíše naopak. Úsměv na rtech vám vyloudí téměř hmatatelné sepjetí skupiny s fanoušky nebo nadhled v komentářích frontmana Jana Kaliny mezi písněmi. Je zároveň obdivuhodné, s jakým hudebním i hereckým nasazením celá kapela pořád hraje, i když už ji pomalu táhne na dvacet let. Budiž to příklad pro všechny černočerné životní pesimisty!

"Druhá série je vždycky lepší než ta první"
Provozovatelé pražského klubu na webových stránkách před zahájením spokojeně sdělovali, že vstupenky na křest už vyprodali. Před skutečně velmi slušnou návštěvou si kapela upravila pódium k obrazu svému: na zdi visel popartový portrét zpěvačky Jany Jelínkové a Jana Kaliny, na šňůrách spočívalo povlečení odkazující na název nového alba Postelový scény. Vystoupení muzikantů pak působilo grandiózně! Ostře blikající světelné efekty a instrumentální úryvek z jedné „zvířecí“ písně stylově doprovodily všechny členy na svá místa. První půle koncertu se ještě tak docela nerozjela, ale jak prohlásil sám zpěvák Kalina, „druhá série je vždycky lepší než ta první“. Kapela nejprve hrála skladby z předposledního alba Rozptýlení pro pozůstalé, ale i nejstarší, jako byly východní Novgorod nebo populární Píseň, která poprvé fandy skutečně rozdováděla.

Poslechněte si starší hitovku Nikdy nic nebylo

Teprve po krátké přestávce propukla party naplno. Zazněly především nejnovější písně, například Přístav domácího štěstí nebo Havran, a divácké reakce vypověděly, že i tyhle kousky u publika už stačily zdomácnět. K nově se rodícímu hitu Erotickej film kapela přizvala i ragga MC Dr. Kary, jenž ji doprovodil také na desce. Představoval vlastně jakýsi symbol pestrosti repertoáru Sto zvířat, díky kterému se kapela málokdy utopí v monotónnosti. Rytmy ska, reagge, swingu, rocku nebo jazzu také včera potvrdily, jak zábavnou a rozmanitou kapelou Sto zvířat je.

Vrchol večera již tradičně přišel se skladbami Škola a Nikdy nic nebylo. Jen se tentokrát k melodickému skáčku odněkud připletly podprsenky, na které bylo možné od té chvíle narazit takřka všude: na pódiu, mikrofonech, muzikantech i divácích v prvních řadách. Z Roxy se stala velká postelová scéna! 

Sto Zvířat: Křest alba Postelový scény
8. dubna 2009, Roxy, Praha