Poznejte Wilco, krále alternativního rocku

Hana-Slivova

V Americe, odkud pocházejí, vyprodávají jednu halu za druhou. Napěchované bývají i evropské koncerty. Jedni z nejlepších alternativních rockerů současnosti, chicagští Wilco v čele s majitelem nesmírně sexy hlasu Jeffem Tweedym, přijíždějí poprvé do Prahy. 28. září zahrají v Divadle Archa v rámci festivalu Stimul.

Fungují šestnáct let a za desku Ghost Is Born (2004) získali Grammy. Ocenění ovšem neodráží estrádní přínos současné popmusic. Wilco jsou esencí dřevního "rock´n´rollu".

WilcoRomantika, country a industrální hluk
Wilco (jméno je zkratka vojenské fráze Will Complay neboli Obdržel jsem zprávu, rozumím a provedu) se dali dohromady na troskách kapely Uncle Tupelo ovlivněné country a alternativní muzikou. Country se Wilca nepustilo dodnes; slyšíme ho v různé intenzitě a zvukových obměnách na každém albu. Bez country by Wilco nebylo tím, čím je, totiž klasickým zástupcem amerického alternativního rocku. Je přirozeným doplňkem dalších typických "vlastností" jeho hudby – folkových příběhů, barové atmosféry, zašifrovaných textů, jasné harmonie podkreslené Tweedyho zastřeným přitažlivým hlasem a v neposlední řadě kytarových hrátky s ostrými a nepřehlednými plochami, které připomínají zvuky strojů v obrovských industriálních halách

Poslední deska Wilco, která se jmenuje jednoduše The Album, vyšla v roce 2009. Všem, kteří by se s kapelou rádi seznámili, doporučuji kromě průlomové čtvrté desky Yankee Hotel Foxtrot (2002) právě The Album; je totiž bestofkou toho, co dělá Wilco Wilcem. Nabízí navíc fantastický folkový duet Tweedyho s kanadskou písničkářkou Feist.
A my doufáme, že pražský zářijový koncert bude koncertem letošního podzimu. Lístky jsou k dipozici v předprodeji Divadla Archa za 720 Kč.

Wilco a Jesus, Etc. z první desky Yankee Hotel Foxtrot. Tato písnička v Praze pravděpodobně také zazní.

Jeff Tweedy a Feist u Davida Lettermana. Písnička You and I z poslední desky

Hummingbird z úspěšné desky Ghost Is Born

 

Témata:,