Pozor, klapka: Scéna Lili Marlene poprvé!

Marek-Bartos

Koncert skupiny Lili Marlene v Lucerna Music Baru se poněkud vymykal normám běžných hudebních vystoupení. Kapela totiž nehrála jen pro přítomné diváky, jak bývá zvykem, ale hlavně pro kamery a mikrofony režiséra Juraje Herze. Úvodní scéna z jeho nového filmu Tma se totiž natáčela právě během koncertu.

Fakt, že si uznávaný filmař vybral skupinu Lili Marlene, není náhodný. Scénář k jeho nejnovějšímu dílu totiž napsal zakladatel formace, klávesista a skladatel Martin Němec.

Šanson v podání Součkové
Žánrově bychom mohli skupinu, která se v roce 2007 ucházela o postup do Eurosongu, zařadit do rocku nebo jazzrocku – nebýt zpěvačky Dáši Součkové. Její hluboký a charismatický alt dává Lili Marlene šansoniérský rozměr. Šanson je náročný styl, protože od zpěváka vyžaduje kromě bezchybného hlasového projevu také divadelní um a velké charisma. Všechny tyto podmínky hlavní zpěvačka pražské skupiny splňuje a Lili Marlene tak stavějí především na ní.

I v Lucerna Music Baru se Součkové tleskalo nejvíce, stejně tak fanoušci provolávali nejčastěji její jméno. Uznání si ale zaslouží celá kapela. Repertoár, vytvořený ze známých skladeb, jako jsou Zvíře, Zrádná Vltava či Žena ze stínadel, zahráli muzikanti čistě a sebejistě. Vedle Součkové se v nejlepším světle předvedl vynikající trumpetista Miroslav Barabáš, který si se zpěvačkou střih také procítěný duet v písni Stín

Hitem večera se však stala hitovka Žena ze stínadel. Rozjetou skladbu s chytlavým refrénem kapela zahrála celkem třikrát, a lidé se při ní bavili pokaždé.

Na koncert sice mohlo dorazit více lidí, atmosféra byla místy poněkud vlažnější. I tak se ale koncert povedl. Jestli splnil svůj účel a poskytl i vhodný filmařský materiál Juraji Herzovi, to fanoušky moc nezajímalo. Pro ně bylo důležité, že skupina Lili Marlene svým vystoupením potěšila především je.

Lili Marlene: Koncert při natáčení filmu Juraje Herze
8. ledna,  Praha, Lucerna Music bar