Pozor na plyšáka Méďu! Je sprostý, kouří a souloží

Stefan-Titka

Film Méďa můžete brát jako svéráznou variaci na žánr romantické komedie. Můžete ho brát i jako „parťáckou“ komedii. Ať na něj ale nahlížíte z které chcete strany, máte co dočinění s pěkně ujetou komedií o mluvícím plyšovém medvědovi, který nejde pro slůvko f**k zrovna daleko. Dobrá rada na začátek: Na Méďu nevyrážejte s dětmi.

Zda bude Méďa vaším šálkem kávy, to napoví už odpověď na otázku: Máte rádi seriál Family Guy, u nás vysílaný pod názvem Griffinovi? Jeho tvůrce Seth MacFarlane je totiž pod Méďou podepsaný nejen jako scenárista, ale také jako režisér a hlas plyšového medvídka. Na výsledku je to samo sebou dost znát. Nekorektní humor, obhroublé hlášky a bizarní situace – stručně řečeno esence Setha MacFarlanea.

O co v Méďovi jde? Malý, mezi dětmi neoblíbený chlapec si jednoho vánočního večera přeje, aby jeho plyšový dárek obživl a stal se jeho přítelem, jež v životě postrádá. Zázrak se opravdu stane a malý John se tak do nového dne probouzí s novým kamarádem.

Až potud se může zdát, že sledujete dojemný vánoční příběh o oživlých věcech s nějakým tím hřejivým morálním ponaučením, případně dojemným vyvrcholením. Jen tak namátkou – Střihoruký Edward s podivným humanoidem v hlavní roli, Jack Frost, kde se do sněhuláka převtělí mrtvý otec chlapce, a koneckonců třeba i takový Pinokio. Méďa z podobných filmů vychází, přejímá stejné vyprávěcí principy, ale dělá to tak důsledně a mechanicky, že není jisté, jestli to myslí vážně, anebo ne.

Aby však bylo jasno, hlavní fór Méďi nespočívá ani tak v oživlé hračce plyšového medvěda jako spíš v tom, že onen plyšový medvěd mentálně stárne a vyvíjí se společně s chlapcem až do dospělosti; Mark Wahlberg si roli vyloženě užívá.

Klení, kouření trávy, šňupání koksu, souložení, obscénní gesta – poměrně záhy vám budou jasné minimálně dvě věci. Za prvé: humor Setha MacFarlanea je podobně na hraně jako v případě seriálu Family guy. Zadruhé: pokud jste rodič, který jde do kina s ratolestmi, vyplatí se přečíst si o filmu něco předem a nespoléhat na zavádějící distribuční název. Třeba se pak v kinosále vyhnete trapnému vysvětlování slov typu anál.

Méďa lavíruje někde mezi ultimátní hranicí vkusu a nevkusu. I když na plátně stojí hulící a nadávající plyšák, stále máte pocit, že se mohlo zajít trochu dál a že se Méďa zvláštním způsobem pohybuje v žánrových mezích filmů, které tak trochu paroduje. Ostatně, odmyslíte-li si plyšového medvěda a zaměníte ho za obyčejného člověka, dostanete dost klasickou buddy/romantickou komedii.

Nic to ale nemění na tom, že pár vtipů – zejména obligátní závěrečná rekapitulace „co-teď-kdo-dělá" – je ve filmu geniálních a že herci si své role vyloženě užívají. Kromě Wahlberga stojí za zmínku především psychopatický Giovanni Ribisi nebo cameo zpěvačky Norah Jones.

Pokud vám nevadí trochu ostřejší humor, Méďa je přesně to, co hledáte. Jenom znovu opakujeme: bez dětí. Nemůžete říct, že jsme vás nevarovali.

Méďa (Ted)
USA, 2012, 106 min.
Režie: Seth MacFarlane
Hrají: Seth MacFarlane, Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Jessica Stroup, Norah Jones, Joel McHale, Laura Vandervoort a další
Premiéra v ČR: 2. srpna 2012