Pozvánka do kina: Skočte si na filmy o módě

Redakce

Speciální program věnovaný filmům o módních návrhářích, slavných krejčovských salonech a trendech pořádá Film Distribution Artcam ve spolupráci s kinem Lucerna. Na co se zajdete podívat? Program najdete v článku.

  1. 9. – 18.30 
    Cesty krásy – Libanon (Pierre Combroux, Francie, 2013, 52 min)
    Ženy v hlavním městě Bejrútu chodí na závratných podpatcích, mají vždy dokonalou manikúru, a to i v těch nejběžnějších životních situacích. Dávají na odiv svou ženskost a záleží jim na tom, aby si jich okolí všimlo. Honba za krásou je národním sportem, vedle zahalujících obleků vidíte bikiny, a to bez rozdílu vyznání.

 

  1. 9. – 19:45 
    Jean Paul Gaultier pracuje (Loïc Prigent, Francie, 2015, 52 min)
    Jean Paul Gaultier znovu sestavuje před kamerou více než dvanáct svých emblematických děl. Na scéně se objevují šaty a my sledujeme myšlenku Jeana Paula Gaultiera pohybující se mezi nápadem a materiálem. Korzety, kónická ňadra, klamná zdání, námořnický styl, klíčové kolekce jako jsou tetování, sukně pro pány. Vše komentuje s humorem.

 

  1. 9. – 21:00 
    Dior a Já (Frédéric Tcheng, Francie, 2014, 89 min)
    Belgický stylista Raf Simons je po předčasném odchodu Johna Galliana jmenován uměleckým ředitelem domu Dior a má pouhých osm týdnů na to, aby uvedl svou první kolekci vysoké krejčoviny. Tato výzva se stane kolektivním dobrodružstvím plným humoru a emocí. Všichni spojí své síly ve jménu vášně pro toto povolání a ve službách atypického tvůrce, který utíká před světly projektorů.

 

  1. 9. – 17:00
    Yves Saint Laurent, 5 avenue Marceau (David Teboul, Francie, 2002, 87 min)
    Yves Saint Laurent přijal nabídku otevřít dveře svého salonu týmu filmařů. Návrhář je obklopen svými nejbližšími: Anne-Marie Munoz, kterou potkal u Christiana Diora, Loulou de la Falaise, jeho múza, a Pierre Bergé, který se spolu s ním pustil do tohoto nádherného dobrodružství. V dílnách je rušeno, sen se mění v návrh, návrh v plátno, plátno v látku.

 

  1. 9. – 19.00
    Vivienne Westwood – Do it yourself (Letmiya Sztaltryd, Jean-Marie Sztalryd, Francie, 2011, 58min)
    Vivienne Westwood je anglická královna módy. Boří hranice, aby mohla neustále znovu objevovat svět módy. Má duši revolucionářky. Díky korzetům a umělým vycpávkám pozadí vrátila na scénu ducha roku 1789. Dnes je z ní Lady Westwood, ale duší je stále provokatérka po vzoru punkového hnutí, které v v 70. letech oblékla.

 

  1. 9. – 20.30
    CZ&SK Selection
    Výběr z aktuální video prezentace českých a slovenských módních designérů a značek uvede i několik premiérových snímků. Představí se jak módní videa prezentací nových kolekcí, tak zajímavé dokumentární reporty z módních akcí.
Témata: