Barevní Prago Union patří do čítanek

KatarínaStraková

Čtvrtá studiová deska hiphoperů Prago Union V Barvách má podtitul „koncepční“, což je slovo, které se k této skupině hodí asi jako koňská kobliha na chleba. Zapomeňte ale na prvotní téma "barvy" a prostě si jen užijte další textařský koncert Kata. Na albu vypráví jako zádumčivý stařík i velký intelektuál; a je to opět skvělé.    

Prago Union je v poslední době obrovsky produktivní kapela. Album Dezorient Express vyšlo loni v květnu, šest měsíců nato bylo k dostání CD Metronom, jež se sice oficiálně objevilo v distribuci jen během loňských podzimních koncertů Praga s kapelou Livě, později ho však samotní Prago nabídli ke stažení na internet.

Novinka V Barvách chutná jako čerstvě vymačkaná sladká šťáva z hrušky, voní po jahodách a zahřeje víc než letošní léto. Z textů dýchá život, frontman a duše kapely Kato se tu zdá být přemýšlivým zádumčivým staříkem s nespočtem životních zkušeností a s intelektem velikosti ruské federace. Slova se z jeho bezzubých úst někdy linou tak mimovolně, že připomínají oblíbenou vlakovou hru „asociace“, jindy se zdají být promyšlená, jako by je skládal dohromady několik let.  

Prago Union – Vybarvená

Texty jsou a byly u Prago Union stěžejní, díky nim si jejich desky nemůžete pouštět jenom jako podklad k práci. Stejně jako u všech předchozích nahrávek, ani tady nenajdete jeden nejlepší slovní obrat. Kato je opravdický básník, s nímž by si rád podal ruku i rozervaný Karel Hynek a jehož jazykové hrátky by mu mohla závidět leckterá vieweghovská hvězdička.

Neustále něco zaniká i vzniká a já uprostřed toho jenom hledám svýho fleka, přestože vím, že světa je tu moc na jednoho člověka.//Nemá cenu házet perly sviním, dokud jsou tací, co když jsou šťastný, tak se cejtí provinilí, nechtějí zachránit, chtěj nás tam dole s nimi.

Minimálně na základě takových rýmů by pro Prago Union stálo za to vyčlenit místo ve středoškolské povinné četbě a díky pragosyntéze (přeměně světla na rým) by mohli Kata zvát k pravidelným přednáškám na katedru žurnalistiky. A za kompletní Vybarvenou, šalamounsky vymalovanou úryvky dřívějších pragotextů si tahle ikona moderní české poezie zaslouží polibek na nohy.

Prago Union – Černá

http://www.youtube.com/watch?v=zSiznj7nqzU

Pro Kata není nic nemožné. Neklade si meze, ale naopak výzvy. „Jestliže barvy hrají a tóny malují, musí se to dát i nahrát,“ řekl Kato ještě před oficiálním vydáním V Barvách. Takový přístup je na tvorbě Prago Union/V Barvách Prago Union jasně slyšet. Že by měla andělská kategorie Hip hop & r’n‘b pro letošek vítěze už v září?

Prago Union – V Barvách
Vydavatelství:
 EMI
Celkový čas: 49:20
seznam skladeb: Černobílá, Černá, Modrá, Zelená, Žlutá, Bílá, Hnědá, Červená, Fialová, Vybarvená, Složená, Tónovací, Matná
 

Témata:,