Praha je pro Groove Armadu asi zakletá. Hrála tu jen hodinu

Marek-Bartos

Po menší frašce v roce 2004 a zrušeném letním koncertu Prahu poctila návštěvou britská elektronická skupina Groove Armada. Tiskové zprávy a promoterské texty ujišťovaly, že k dalšímu nezdaru nedojde, a staré rány měla zahojit vizuální show a novinky z připravovaného alba Black Light. Všechno ale dopadlo tak trochu jinak.

Před včerejším koncertem

se všechno zdálo být v naprostém pořádku. Pár minut před ohlášeným startem hřálo návštěvníka prostorného holešovického klubu SaSaZu u srdce vědomí, že  kapela přijede v plné koncertní sestavě, tedy i s pány zakladateli Tomem Findlayem a Andym Catem. Žádný djský set, teď už půjde o „férový“ koncert s živými nástroji a s živými vokalisty!
Kapela slibům skutečně dostála, hrála čistě a s chutí, byla přítomna zpěvačka, MC, kytary, bicí i trombon, ale přeci jen tu něco nesedělo.

Zaprvé: živé hraní je skvělé. Zadruhé: vkusné disko také není zlé
Chvíli po desáté velký sál potemněl, ostré žluté světlo zalilo tisícihlavý dav a z reproduktorů se valily útržky známých hitů. Když bylo napětí skoro nesnesitelné, konečně se ukázala kapela a spustila první pecku z desky Vertigo. Grandiózní začátek. Skladby, především ze zatím posledně vydané desky Soundboy Rock včetně slíbených ukázek z nejnovějšího alba, se rychle střídaly, dav se spokojeně vrtěl do rytmu a koncert tak začal nabírat obrysy, které by přítomného vedly ke dvěma závěrům. Za prvé: kapela hrající naživo je zkrátka báječná a nepřekonatelná věc. Za druhé: Groove Armada se vskutku v posledních letech kloní spíše k elektronickému popu a vkusnému disku ála Róisín Murphy. A není to špatné.

Jenže člověk ani neměl možnost svoje úvahy dokončit, protože kapela již po 40 minutách hraní zmizela z pódia. Jistěže tu byla za chvíli zpět, to aby předvedla desetiminutovou verzi hitu Superstylin a At The River. Pak už ale bylo definitivně po Groove Armadě.
Ze začátku tomu pražský lid odmítl uvěřit a dalších dvacet minut zoufale přivolával kapelu zpět. Marně.
Groove Armada odehrála v Praze slabou hodinku. Není hlavní město pro tuhle kapelu tak trochu zakletým místem?

Groove Armada
3. září  2009, SaSaZu, Praha

Témata:,