Prahu již potřetí rozzáří Signal Festival. Posviťte si na jeho program!

karolinabranikova

Je tu říjen a s ním i třetí ročník oblíbeného Signal Festivalu. Ve dnech 15. - 18. 10. ozáří pražské prostory světelné i interaktivní instalace a na historických budovách se roztančí videomapping.

Signal Festival loni navštívilo přes půl milionu diváků a všem zářily oči jako malým dětem při pohledu na vánoční stromeček. Světelné efekty nás budou vždy fascinovat a rafinovaní umělci vědí, jak upoutat pozornost. A jsme rádi, že se i letos Praha rozsvítí desítkami instalací a světelných projektů.

Organizátoři festivalu přichystali pro lepší orientaci návštěvníků i chytré aplikace pro Android a iOS, které vás dovedou na ozářená místa Prahy a sdělí vám potřebné informace o dílech. 

Na co se můžete v rámci třetího ročníku těšit? Tady je náš výběr: 

1.26

Americká umělkyně Janet Echelman rozhodně není žádný troškař. Její velkolepá sedmdesátimetrová instalace ozáří náměstí Jana Palacha i hlavy diváků každý den od 19 do 24 hodin. Vznášející se síť bude hrát všemi barvami a vytvoří tak efekt neviditelného plátna. Inspirací pro celý projetk je propojenost zemských jevů a systémů a umělkyně k jeho výrobě použila data z laboratoří NASA a NOAA týkající se dopadů zemětřesení v Chile v roce 2010. Celá tvorba Janet Echelman je silně ovlivněna přírodními vlivy a díla se předhánějí svou monumentálností. S umělkyní i její tvorbou se můžete lépe seznámit už ve čtvrtek 15. října na Institutu intermédií při Fel ČVUT v Praze v rámci přednášky Janet Echelman: Umění, tradice a technologie.

Zdroj: signalfestival.com

M]ondes

U site specific instalací se dá i meditovat. Nevěříte? Pak zavítejte v rámci Signal festivalu do Vojanových sadů k dílu M]ondes francouzských umělců Atsara.  Slovní hříčka pocházející z francouzkých slov „onde“ (vlna) a „monde“ (svět) vyjadřiuje koncept celé dynamické instalace. Světelné paprsky se lámou o kovové objekty a za doprovdu zvuků vytvářejí vlnící se přízrak jako z jiného světa, který nepodléhá zemským fyzikálním zákonům.

Zdroj: signalfestival.com

Medusa

V rámci Signal Festivalu se „pražská Eiffelovka“ promění v obrovského mořského tvora. Díky ateliéru BelCandor se bude Petřínská rozhledna každý den od 7 večer do půlnoci sápat světelnými chapadly po svém okolí. Jako jednu z mála instalací si Medusu vychutnáte spíš z dálky než z bezprostřední blízkosti. 

Zdroj: signalfestival.com

Onion Skin

Francouzký umělec Olivier Ratsi zase obsadí Náměstí Jiřího z Poděbrad instalací Onion Skin. Hra s časem, prostorem a perspektivou vtáhne do děje malé i velké diváky. Modul z pravoúhlých stěn tvoří při správném úhlu pohledu diváka plátno a odkrývá nové dimenze plné geometrických prvků. 

Zdroj: signalfestival.com

The Dive

Do vod oblíbeného videomappingu se vrhl český digitální umělec Petr KrejčíkThe Dive je kompliací Petra Krejčíka, výtvarníka a hudebníka Ondřeje Skaly a vizuálního umělce Ati Sphere, která roztančí rokokovou fasádu paláce Kinských na Staroměstském náměstí. V kurzu budou geometrické tvary a iluze vodní hladiny. 

Témata: