Prci, prci, prcičky 4: Sex s koláčem vystřídala nostalgie

Stefan-Titka

Soulož s jablečným koláčem, striptýz přenášený online kamerkou, Stiflerovy hlášky, Stiflerova máma – to všechno jsou momenty, na které si při vyslovení názvu Prci, prci, prcičky vzpemenete pravděpodobně automaticky. Bláznivé zážitky střídá ve čtvrtém díle nostalgie. To ale v žádném případě neznamená, že byste se na školním srazu nudili.

Stará parta se sjíždí do města na školní sraz. Stifler teď dělá kancelářského poskoka, Finch se tváří jako největší světoběžník pod sluncem, z Oze se stal úspěšný televizní sporťák a z Kevina zas ultimátní podpantoflák. Jim a Michelle prožívají naplno radosti i starosti manželského života se vším, co k tomu patří – včetně dítěte i pomalu uvadajícího milostného života.

Ve školním srazu všichni vidí šanci, jak se od svých životů alespoň na víkend osvobodit a zavzpomínat na „starý dobrý časy“. Jenomže série Prci, prci, prcičky se nikdy nevyznačovala tím, co by se dalo nazvat „poklidným víkendem“.

A tak se znovu začínají vršit problémy, nedorozumění střídá nedorozumění. Nechybí klasické faux pas scény při sexu ani fekální fórky, které normální člověk obvykle u dobré komedie nehledá (dobrá, do hry vstupují osobní preference recenzenta). I tyhle laciné finty ale ve filmu víceméně fungují a baví.

Jedním z důvodů je možná i to, že pro mnoho lidí je série „o americkém koláči“ generační záležitost, které v tomto světle dokáží hodně odpustit. Celá jedna generace řešila před třinácti lety stejné problémy a spolu s postavami z Prci, prci, prcičky vlastně i dospívala. A co funguje v případě zatím posledního pokračování série, je hlavně fakt, že tvůrci si toho byli vědomi a se sentimentalitou důsledně, ale přitom lehce pracovali.

Všechny postavy Prci, prci, prcičky dochází ve čtvrté sérii k jakémusi završení (vyvrcholení, chceme-li zůstat v terminologii série). Od Jimova otce (nechcete odejít z filmu před závěrečnými titulky!) až po fajnšmekrovskou dvojici, pro niž spojení čtyř písmen MILF (google, jestli netušíte) došlo zbožného významu a v jedné z posledních scén zůstalo i jediným prostředkem komunikace.

Navíc„vyvrcholení (!) linie se Stifflerovo mámou patří mezi nejlépe zúročené příběhy „odplaty“ (táhnoucí se přes čtyři díly) v dějinách kinematografie. Kam se hrabe Kill Bill.

Prci, prci, prcičky: Školní sraz (American Reunion)
USA, 2012, 113 min.
Režie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg
Hrají: Alyson Hannigan, Seann William Scott, Mena Suvari, Jason Biggs, Katrina Bowden a další
Premiéra v ČR: 5. dubna 2012