The Beatles: 50 let od slavných začátků

Lubos-Prochazka

V těchto dnech je to přesně 50 let, co poprvé ve své nejsilnější sestavě - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr - začala koncertovat liverpoolská skupina The Beatles. Za deset let aktivního hraní pak dosáhla všeho, čeho jedna kapela dosáhnout může.

Beatles se začali formovat v roce 1957, kdy se ve skupině The Quarrymen potkali John Lennon a Paul McCartney. O rok později se k této dvojici přidal George Harrison a původními členy byli ještě baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem Beatles hráli od srpna 1960 a přesně před 50 lety, 18. srpna 1962, poprvé vystoupili ve své nejslavnější sestavě. Za bicí tehdy usedl Ringo Starr.

V následujících deseti letech s lehkostí sobě vlastní Beatles dobývali dívčí srdce i žebříčky světových hitparád a svým stylem určovali trendy své doby. S více než miliardou prodaných desek jsou i přes 40 let po svém rozpadu komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob.

Poslechněte si The Beatles v YouRadiu

Pro svět skupinu objevil Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami (manažerem skupiny byl až do roku 1967, kdy v pouhých 32 letech zemřel na předávkování drogami). Na Epsteinovo snažení nakonec zareagoval producent firmy Parlophone George Martin.

"Ty písničky mě rozhodně zrovna neomráčily, vlastně mě neomráčily ani trošku. Na obranu těch, kteří ten pásek přede mnou odmítli, musím povědět, že opravdu nestál za moc," vzpomínal Martin na demosnímky poskytnuté Epsteinem.

http://www.youtube.com/watch?v=_xuMwfUqJJM

Nakonec ale pozval čtveřici k nahrávání do londýnských studií EMI na Abbey Road a z několika seancí v různých sestavách se nakonec vyklubal debutový singl Beatles s písní Love Me Do na titulní straně, který vyšel v říjnu 1962. V roce 1963 vyšlo první album Please Please Me a další deska With The Beatles se stala první albem, kterého se v Británii prodalo milion kusů.

Poslední živé vystoupení Beatles ve Spojeném království proběhlo v květnu 1966 a jejich poslední koncert vůbec se uskutečnil v San Francisku 29. srpna 1966. O rok později vyšlo asi nejslavnější album kapely – Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. V roce 1969 byli Beatles naposledy spolu ve studiu, když nahrávali album Abbey Road.

http://www.youtube.com/watch?v=he0B0VMxCsw

V dubnu 1970 Paul McCartney jako první oznámil, že Beatles opouští, což znamenalo konec skupiny. Každý člen se pak vydal na sólovou dráhu.
V následujících letech se neustále objevovaly spekulace o obnovení kapely. Veškeré naděje ukončila v roce 1980 násilná smrt Johna Lennona, kterého v New Yorku zastřelil vyšinutý fanoušek Mark Chapman.

Momentálně už žijí jen dva Brouci – Paul a Ringo. Oba se stále věnují hudbě, Paul naposledy vystoupil na zahájení nedávno skončené londýnské olympiády.  

Témata: