Předčítat a milovat. Nenávidět, nebo odpustit?


Filmové drama Předčítač konfrontuje nacistickou minulost hlavní (anti)hrdinky Hanny Shmitz s čistou a vášnivou láskou, kterou prožívá s Michaelem, chlapcem o generaci mladším. Herečka Kate Winslet získala za svůj neobyčejný výkon Zlatý Glóbus, cenu BAFTA i Oscara.

Kate Winslet jako "učitelka"             Foto Palace Pictures

Snímek Předčítač zachycuje poválečné Německo očima generace, která se těžko vyrovnávala s traumatem vlastní historie. Generace, která musela žít ve stínu hrůzných činů svých rodičů a prarodičů, aniž by za ně nesla zodpovědnost. Je vůbec možné milovat ty, kteří za války páchali takové krutosti? Dá se jejich chování pochopit nebo jim dokonce odpustit?

Bouřlivá láska s „učitelkou“ sexu
Režisér Stephen Daldry (Billy Elliot, Hodiny) adaptoval do filmu stejnojmenný knižní bestseller německého profesora práv Bernharda Schlinka. Předčítač vyšel v roce 1995, byl přeložen do 40 jazyků a dokonce se stal povinnou četbou na německých školách. Scénář napsal pro Daldryho jeho přítel David Hare, stejně jako u předchozího filmu Hodiny. Snímek nepracuje s obvyklou chronologií. Líčení příběhu, zachycujícího dlouhé časové období od padesátých až do devadesátých let, se odvíjí prostřednictvím retrospektiv. A tak dospělý Michael v podání Ralpha Finnese vzpomíná na sladké časy svého dospívání (patnáctiletého Michaela ztvárnil německý herecký objev David Kross) a svou první bouřlivou lásku k záhadné třicátnici Hanně. Zatímco on jí předčítá klasickou literaturu, ona se stane jeho milenkou a učitelkou sexu. Nahých scén si Kate Winslet a David Kross užili více než dost, proto se muselo s natáčením čekat do Davidových osmnáctých narozenin. Kate se podrobila procesu stárnutí během dlouhých hodin v maskérně, protože hraje Hannu od jejích šestatřiceti let až do sedmdesátky. Přerod ve stařenu ale působí přirozeně, stejně jako její herecký projev.

Podívejte se na ukázku z filmu

Láska na lavici obžalovaných 
První část filmu plyne bezstarostně jako milostné drama, o to větší šok přichází ve druhé polovině – nejen pro Michaela, ale i pro diváka. Drama se přesouvá z postele k soudu, kde se Michael o několik let později s Hannou znovu setkává. Jako student práv přihlíží soudnímu řízení s nacistickými dozorkyněmi a Hannu spatří na lavici obžalovaných. Zatímco jeho spolužáci a veřejnost mají jasno o vině a trestu pro bývalé bachařky, Michael prožívá vnitřní boj a morální dilema – teprve zpětně začíná chápat její podivné chování a reakce.
Kniha ani film se nepokouší omlouvat zločiny nacistických vůdců a jejich přisluhovačů, jen nastavují zrcadlo poválečné německé společnosti, která se snažila s černou minulostí vyrovnat. Škoda jen, že se snímek tak trochu násilně láme na dvě různorodé půlky a nedokáže z tak silného příběhu vykřesat i adekvátně silné emoce u diváka.

Předčítač (The Reader)
USA/Německo 2008, české titulky, přístupný od 15 let
Režie: Stephen Daldry
Hrají: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz

Premiéra v ČR: 23. dubna 2009