Přejdi Jordán, Sladké mámení, Dvě malá křídla… Vondráčková slavila narozeniny


Helena Vondráčková oslavila v Divadle Kalich dvaašedesáté narozeniny. Zaplněnému sálu zazpívala své hity jako Lásko má, já stůňu nebo Dvě malá křídla tu nejsou, ale i nový song Mít rád až k zbláznění. Publikum zpěvačku za odměnu zahrnulo potleskem a květinami.

Helena Vondráčková se při jedné písničce doprovázela na perkuse Foto ČTK

Praha zažila v několika dnech druhý velký koncert popové hvězdy. Po sedmdesátiletém Karlu Gottovi se jala své narozeniny připomenout koncertem i Helena Vondráčková. Dvaašedesátku oslavila v zaplněném pražském Divadle Kalich. Místo je to přitom pro zpěvačku koncertující běžně ve velkých sálech nebo halách nezvykle komorní. Vondráčková si ho podle svých slov vybrala kvůli blízkému kontaktu s lidmi a vstřícným divákům nabídla své známé hity i písně z 60. let minulého století.
Za doprovodu Charlie Bandu si prý Vondráčková mohla dovolit zařadit i "hudební bonbonky", které by v halách nevyzněly. "Zazpívám písně, které máte rádi vy, i ty, které mám ráda já," řekla publiku v úvodu vystoupení před hitem Vodopád, který znamenal v roce 2000 jeden z jejích návratů na výsluní tuzemské populární hudby.
 
Roztančená i dojemná Vondráčková
Vondráčková působila svěžím dojmem a na koncertě nabídla dvě umělecké polohy. Vedle té roztančené dokázala vyvolat i dojetí, například baladou Killing Me Softly (otextovanou Zdeňkem Borovcem jako Dvě malá křídla) z repertoáru skupiny Fugees, kterou posluchači doprovodili dlouhotrvajícím potleskem. Jako host se na pódiu objevila mladá zpěvačka a finalistka první řady Česko hledá SuperStar Šárka Vaňková. "Je to pro mě čest a velký zážitek, stát na stejném jevišti," řekla Vaňková, která vedle svých vlastních písniček zazpívala s Vondráčková i starý hit Oh Baby, Baby.

Zpěvačka zavzpomínala na kabaret i Waldemata Matušku
Z chystaného nového alba představila Vondráčková song s textem Jany Rolincové Mít rád až k zbláznění, na 60. léta pak zavzpomínala svého času zakázanou skladbou Přejdi Jordán a také songem Vzdálený hlas, se kterým se představila v roce 1967 na festivalu Zlatý kohout v brazilském Riu de Janeiro. Při písničce se doprovodila na perkuse.
Po pauze na pódiu stále více zaplavovaném květinami Vondráčková nabídla ukázku berlínského kabaretu v písni Modrý anděl z repertoáru Marlene Dietrichové i oblíbené skladby z filmů Noc na Karlštejně a S tebou mě baví svět. Písně Lásko má, já stůňu a Sladké mámení s oslavenkyní zpívala velká část sálu.
"Jsem moc ráda, že se vám stále líbí můj zpěv, to je ten nejlepší dárek k mým narozeninám," poděkovala přítomným zpěvačka. V závěru vystoupení vzpomenula písní Červená řeka na zesnulého zpěváka a kolegu Waldemara Matušku a vystoupení zakončila jazzovou skladbou – klasikou Fly Me To The Moon a francouzským šansonem Parlez-moi d’amour.

Písnička Vodopád, která Vondráčkové pomohla vrátit se na popové výsluní

    

Témata:,