Fotoreport: The Cinematic Orchestra váleli v Praze

Redakce

The Cinematic Orchestra jsou spojením několika faktorů – smyslu pro improvizaci, svobodného hudebního ducha a celou škálou emocí. Ani jedna z těchto složek nechyběla na jejich pražském koncertu.

Tato britská formace přitom generuje jednu dechberoucí skladbu za druhou. Díky zapojení talentovaných muzikantů ze všech koutů světa mohou téměř orchestrálními postupy vyprávět barvité hudební příběhy plné emocí, zahrané citlivě a přitom bez patosu. Mnoho jejich písní je díky tomu použito ve filmech nebo reklamách.

Kapela sama o sobě má poměrně otevřená pravidla. Leckdy koncertní podoba vzniká až na místě, organicky se mění během vystoupení. Svobodný duch tvořivosti se projevuje i obsazením tělesa orchestru. Členové se mění z koncertu na koncert, mnoho hostů je pozvaných na krátkodobou, přitom pozoruhodně plodnou spolupráci.

V Praze kapele předskakoval šikovný Rakušan pod jménem Dorian Concept, který s klávesy a elektronikou vytváří chytře vystavěnou něžnou elektroniku. Samotní Cinematic se svými třinácti muzikanty pak představili skladby ze svých dvou výrazných alb „Every day“ a „Ma Fleur“ a přidali i kousky z nového, ještě nevydaného alba, například nejdynamičtější píseň večera „Lessons“. Jímavé melodie v kombinaci s živelnou radostí muzikantů na pódiu, možností improvizace a citlivým vedením zakladatele Jasonem Swinscoem, dává The Cinematic Orchestra jejich typický rukopis, pro který jsou oprávněně považováni za jednu z nejlepších formací na současné nu-jazzové scéně.

Publikum doslova burácelo a bylo nadšené při dlouhém loučení s celou kapelou, která byla „na forbíně“ při děkovačce v závěru. Podívejte se na fotografie z průběhu tohoto vydařeného hudebně-gurmánského večera.

Evanescence po třech letech konečně znovu vystoupili. I s novou kytaristkou

Pusťte si hity z nových Hunger Games!

Témata:,