Překvapení podzimu? Folk rockerů Pink a Dallase Greena

martin-wipplinger

Alecia Moore a Dallas Green dohromady vytvořili hudebně nejzajímavější projekt letošního podzimu. Pod společným názvem You+Me natočili folkové album Rose ave., které je nejsilnější ve své křehkosti a intimitě. Jestli mu něco chybí, pak je to moment překvapení.

Ne Pink, ale Alecia Moore. Slavná zpěvačka působí v nově vzniklém duu pod svým občanským jménem. Je vidět, že nechce, aby se o You+Me mluvilo jen jako o „vedlejšáku Pink“. Navíc by to ani nebylo fér, protože její kolega, kanadský písničkář a rocker Dallas Green, je jí minimálně rovnocenným pěveckým partnerem. Navíc je duší celého projektu, který se náhle zjevil v září s písní You and Me. Na album Rose ave. se vešlo ještě dalších osm původních skladeb a ze všech dýchá folkový americký venkov. Desku pak uzavírá přezpívaná No Ordinary Love, kterou na začátku devadesátých let složila Sade a dostala za ní cenu Grammy.

Poslechněte si You+Me v Youradiu

Síla hudby You+Me je v jednoduchosti. Jednoduché melodie akustické kytary, jednoduše postavené skladby, jednoduché a přirozené souznění dvou rockových hlasů. Smyčce, které dobře znějí v druhém singlu Break The Cycle. Rose ave. Zkrátka: není to přeprodukovaná nahrávka, má takový zvuk, který je nejosobitější ve své nahotě.

Alecia Moore a Dallas Green album natočili prakticky za týden, a tak je pochopitelné, že místy zní spíš jako demonahrávka. Atmosféře jejich folkových písní to ale vlastně docela sluší; Rose ave. debutovala ve Spojených státech na čtvrté pozici albového žebříčku, v Kanadě byla dokonce nejprodávanější. Situace jen kopíruje dlouhodobý stav, totiž že v zámoří se folku a country daří u mainstreamového publika daleko lépe než u nás.

I přes určitou náladovou plochost a absenci překvapivých momentů je album Rose ave. něčím, co na současné scéně vítáme. Pink nová spolupráce pomohla oprostit se od tlačení na pilu a od poprockového stejnokroje, který na posledních deskách nosila, a Dallase Greena představila střednímu proudu jako velmi schopného písničkáře, jemuž byl jeho sólový projekt City and Colour už nějakou dobu malý.

You+MeRose ave.
Vydavatelství: RCA/Sony Music
Celkový čas: 36:59
Seznam skladeb: Capsized, From A Closet In Norway (Oslo Blue), Gently, Love Gone Wrong, You And Me, Unbeliever, Second Guess, Break The Cycle, Open Door, No Ordinary Love 

Témata:,