Přežili, tak tancují před koncentračním táborem

Hana-Slivova

Zahraniční média ve středu píší o kontroverzním klipu, ve kterém rodina židovské umělkyně Jane Korman - včetně 89letého otce, který přežil holocaust - tančí za doprovodu hitovky I´ll Survive před koncentračními tábory.

pollPřežili všechny fyzické i psychické útrapy holocaustu (systematického pronásledování a hromadného vyvražďování židovských občanů, kterého se během druhé světové války dopouštělo nacistické Německo), tak tančí a oslavují svobodu, říkají jedni.
Je to nevkusné a nevhodné, kontrují druzí.

Řeč je o kontroverzním klipu Dancing Auschwitz, který se svou židovskou rodinou natočila a na

před vstupní branou tábora Osvětim a Dachau, sběrného tábora Terezín, před památníkem v Lodži nebo před polskou synagogou. Adolk se dokonce v jednu chvíli ukáže před kamerou v triku s nápisem Survivor neboli Ten, který přežil.  

Slavíme, protože jsme přežili
Během nedávné návštěvy Izraele Jane Korman místnímu deníku Haaretz řekla, že netradiční pohled na hrůzy války ji napadl poté, co se v Austrálii setkala s nenávsití vůči židovství. Video se svou rodinou natočila během vzpomínkové cesty po Polsku, Německu a Česku.  
Řada lidí video rodiny Kormanových označila za projev neúcty, autorka si to ale nemyslí. "Možná, že to tak někdo může cítit, ale můj otec říká: tancujeme, protože slavíme, že jsme přežili, a slavíme generace, které přijdou po nás. Slavíme život jako takový," vysvětlila australskému deníku The Australian Jewish News.
Matka Jane Korman, další z přeživších holocaustu, se naopak "výletu" do Evropy odmítla zúčastnit, protože ji vzpomínky na dobu strávenou v koncentračním táboře stále děsí.

Video, které bylo vystaveno v galeriii, už ale zneužila řada nacistických webů. Komentují ho například slovy: "Podívejte, jsou pořád všude, ale my je při příštím holocaustu zničíme."

http://www.youtube.com/watch?v=n3-641aScYw

Témata: