Příběhy sériových vrahů: David Berkowitz aka Samův syn vraždil na pokyn démonického psa

Redakce

Vraždit začal až 10 let po Zodiacovi, přesto je mezi nimi mnoho podobností. David Berkowitz, kterému se přezdívá Samův syn, chladnokrevně zavraždil šest lidí. Útočil na páry a ženy a policii posílal výsměšné dopisy - stejně jako Zodiac. Berkowitze ale kriminalisté dokázali dopadnout.

Když mu bylo dvanáct let, jeho milovaná nevlastní matka zemřela na rakovinu prsu. A právě tehdy začala šílená cesta „Samova syna“ Davida Berkowitze. Zabil šest lidí, dalších sedm zranil a nakonec si vysloužil celkem 365 let za mřížemi. Ale všechno popořádku.

Zajímavá je totiž velká podobnost mezi Berkowitzem a slavným vrahem Zodiacem, jehož identitu dodnes nikdo neodhalil. Zodiac začal vraždit v roce 1966, David přesně o deset let později. Počíhal si tehdy na dvě kamarádky, Donnu a Jody, které se vracely z diskotéky. Ve žlutém autě je pomalu sledoval a když prošly kolem něj, vytáhl z okénka ruku se zbraní a dvakrát střelil. Donna zemřela, Jody ale přežila. Útočníka nicméně neuměla identifikovat, a tak David zabíjel dál.

O rok později, v dubnu 1977, zabil svou čtvrtou a pátou oběť, Alexandera Ezaua a Valentinu Surianiovou, paradoxně jen pár metrů od místa, kde zemřela Donna. Policie pak na místě našla dětským rukopisem načmáraný dopis. Jeho obsah: „Na shledanou, loučím se a dobrou noc. Policie, dovolte mi postrašit vás slovy: Já se vrátím! Já se vrátím! Přeloženo jako bang, bang, bang, bang, bang – ugh!“

Psaní určené vyšetřovatelům je další věc, která spojovala Zodiaca a Samova syna. Zatímco ale Zodiac se policii vyloženě vysmíval a nutil ji luštit nerozlousknutelné kódy, Berkowitzovi šlo možná spíš o přípravu písečku pro případ dopadení, kdy to muž chtěl hrát na nepříčetnost. V dalších listech totiž Berkowitz mluvil o Samovi, démonické entitě, která žízní po krvi a znásilňování a která ho nutí zabíjet. Podepisoval se jako „Mr. Monster“ (Pan Příšera).

Později se ukázalo, že Sam byl Berkowitzův soused a kriminálník měl pocit, že Samův velký černý pes je posedlý démonem a ovládá jeho mysl. Podle některých odborníků měl možná vrah skutečně halucinace. Způsobit to mohlo hojné užívání LSD během jeho činnosti v armádě a služby ve válce v Koreji. Když pak ale Samův syn stanul před soudem, lékaři po sérii testů prohlásili, že je zcela svéprávný a po psychické stránce v pořádku.

Celý proces si Berkowitz vyloženě užíval. Jeho případ byl sledován celosvětově. Vzhledem k obrovskému mediálnímu zájmu, který si Berkowitz evidentně užíval, musela být zavedena nová vyhláška, známá jako „Samovy zákony“. Ta určovala, že vrahové nesmí nijak profitovat z medializace a zájmu o zločiny, které spáchali. Dnes si Berkowitz svůj trest odpykává coby na víru obrácený muž a pokřtěný kaplan. Paradoxně ale po svobodě netouží – dokonce sám požádal o zrušení propuštění na čestné slovo, které mu bylo uděleno roku 2002.

Jeho spoluvězněm byl dlouhá léta Arthur Shawcross, který je znám také jako Říční vrah z Genesee. Jeho příběh vám přineseme příště.

A ještě malý bonus; pokud máte rádi filmové thrillery, doporučujeme zkusit snímek Spikea Leeho Summer of Sam z roku 1999 s Adrienem Brodym v hlavní roli. Ten je časově zasazen do posledních dnů Berkowitzova vražedného řádění.

Příběhy sériových vrahů: Britští „Vrahové z močálů“ milovali nacismus a tvrdé porno

Příběhy sériových vrahů: Z japonského kanibala Sagawy udělala vražda celebritu