Příběhy sériových vrahů: Hlava prvního portugalského mordýře je naložená v lihu na univerzitě

Redakce

Tentokrát se v krvavém článkovém seriálu podíváme trochu hlouběji do historie - a to na životní příběh prvního portugalského vraha Dioga Alvese. Čím je zvláštní? Ačkoliv zemřel už v roce 1840, jeho hlavu můžete vidět i dnes.

Až budete někdy v Lisabonu, zajděte se podívat na tamní lékařskou fakultu. Ta má totiž v držení velkou sklenici plnou láku a s jednou speciální věcí – je v ní přes 150 let stará hlava zločince. Jmenoval se Diogo Alves a byl úplně prvním zaznamenaným sériovým vrahem Portugalska.

Diogo se narodil ve Španělsku roku 1810 do chudé rodiny. Jen co trochu povyrostl, utekl od hrubiánského otce pijana a přestěhoval se do Portugalska za prací. O nic pořádného ale nezavadil – snad kromě dívky jménem Gertruda Maria. Bláznivě se do ní zamiloval a právě to bylo zřejmě důvodem, proč se pustil do kariéry kriminálníka.

Gertruda byla tzv. náročná na údržbu a po Diogovi chtěla peníze. Aby jí je dal, začal na akvaduktu jménem Aqueduto das Águas Livres v noci číhat na kolemjdoucí. Ty přepadal, okrádal a pak je házel z mostu dolů do vody. Zabíjet začal v šestadvaceti a za rok činnosti údajně zavraždil přes sedmdesát lidí.

Nakonec Diogo založil celý zločinecký gang, aby měl větší příjmy. Na to konto se úřady rozhodli akvadukt uzavřít, aby tehdy ještě neznámým živlům v krvavém řádění zabránili. S tím ale Alves a jeho kumpáni uměli pracovat, a tak se zaměřili na přepadání farmářských a posléze i mešťanských usedlostí. To se jim stalo osudným v roce 1840.

Během noční vloupačky do domu místního lékaře se něco zvrtlo a Diogo spolu se čtyřmi členy gangu pozabíjeli celou doktorovu rodinu. To už policii nemohlo ujít a chytila je všechny krátce po činu. Za pár dní se konal rychlý soud a hned po něm všechny do jednoho čekala oprátka. Diogovi potom uřízli hlavu a naložili ji do lihu, aby zůstala pro všechny jako výstraha. Dnes, jak už padlo, je schovaná coby historický artefakt na akademické půdě.

Příběhy sériových vrahů: Nekrofilní hezoun Ted Bundy si schovával hlavy svých obětí

Příběhy sériových vrahů: Z japonského kanibala Sagawy udělala vražda celebritu